Domáci tehotenský test bude môcť žene určiť čakanie dvojičiek či choroby embrya

NETKY.SK • 14 August 2015, 15:00 • 2 min
Domáci tehotenský test bude môcť žene určiť čakanie dvojičiek či choroby embrya

HERTFORDSHIRE - Tehotenské testy čaká revolúcia. Britskí vedci vyvíjajú domáci tehotenský test, ktorý má predpovedať, či žena čaká dvojčatá alebo potrat.

slovakia

left justify in out

Výskumníci z MAP Diagnostics pracujú na novom zariadení, ktoré žene okrem určenia tehotenstva, dokáže kontrolovať aj pomer proteínov v moči, a odhaliť problémy ako je preeklampsia alebo Downov syndróm, či pozitívnu prognózu tehotenstva. Spoločnosť tiež tvrdí, že test bude dokonca možno schopný predvídať, či ženu čaká viacnásobný pôrod.


K trom štvrtinám potratov dochádza v prvých troch mesiacoch. "Chceme rodičov informovať o ich potenciálnom úspechu mať zdravé dieťa," povedal pre časopis New Scientist  zakladateľ MAP Diagnostics Stephen Butler. "Naše testy sú pre páry dostupné a cenovo prijateľné.“

"Nový test pomôže ženám a ich partnerom učiniť dôležité rozhodnutia bez časových nátlakov." Myšlienka testu prišla z kliniky IVF, ktorá na obrazovkách sníma abnormality embryí, a lekári tak vedia, ktoré z nich majú najväčšiu šancu na úspech, v prípade umelého oplodnenia.

Tím MAP vyvinul algoritmus, ktorý použil vzorky od 121 žien, ktoré boli medzi šiestym a 10 týždňom tehotenstva. Vďaka pozorovaniu určitého obdobia tehotenstva, mohli zistiť, ktoré proteíny sú spojené s komplikáciami alebo potratom. Vedci plánujú použiť vzorky od 10.000 žien aby mohli spresniť výsledky chromozomálnych abnormalít, ako je napríklad Downovým syndrómom, ako rozvíjať ju v domácich testoch.

Takýto test by mohol byť revolučným pokrokom, pretože poskytuje výsledky v priebehu niekoľkých minút bez nutnosti použitia invazívnych krvných testov s následným niekoľko dňovým čakaním plných obáv.

 

Výsledky britských vedcov boli prezentované na výročnom zasadnutí Európskej spoločnosti pre ľudskú reprodukciu a embryológiu v Lisabone. Zdravotní odborníci však varujú, že takýto test by mal byť extrémne presný, aby sa zabránilo možným falošným pozitívnym výsledkom.

Informáciu priniesol portál telegraph.co.uk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies