Domáci producenti pálenky v Maďarsku sa musia zaregistrovať

NETKY.SK • 15 Január 2015, 14:54 • 2 min
Domáci producenti pálenky v Maďarsku sa musia zaregistrovať

BUDAPEŠŤ - Dnešným dňom sa v Maďarsku končí lehota na povinnú registráciu domáceho zariadenia na pálenie destilátov, ktorá sa vyžaduje od 1. januára tohto roka.

slovakia

left justify in out

Druhá vláda premiéra Viktora Orbána ešte v auguste 2010 zaviedla legalizáciu domácej výroby ovocných destilátov, ktorá dosiaľ nepodliehala registrácii ani zdaneniu.
     

Maďari v zmysle tohto pôvodného nariadenia nemuseli platiť spotrebnú daň za pálenku vyrobenú z vlastného ovocia v množstve do 50 litrov v prípade 86-% pálenky a 86 litrov v prípade 50-%, jej výrobu nemuseli nahlásiť a nemuseli ani požiadať o povolenie na prevádzku zariadení na pálenie s kapacitou do 100 litrov. 
     

Podľa nových pravidiel sa nemenia uvedené parametre, zmenou je symbolická ročná daň vo výške 1000 forintov (3,125 eura), ktorú musia producenti za pálenie zaplatiť. Takto vyrobenú pálenku možno použiť iba pre vlastnú spotrebu. 
     

Vlani v apríli Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že legalizácia domácej výroby ovocných destilátov do 50 litrov ročne bez zdanenia v Maďarsku nie je v súlade s právnymi normami EÚ. Maďarské ministerstvo hospodárstva v reakcii na verdikt súdu oznámilo, že vláda neplánuje sprísniť podmienky domáceho pálenia destilátov, Maďarsko je podľa neho pripravené obhájiť svoj postoj aj pred Súdnym dvorom EÚ. 
     

V Maďarsku bola domáca výroba pálenky ilegálna od 20. rokov minulého storočia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies