Domáci jazdci chcú na Okolo Slovenska získať pódiové umiestnenie

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 17:22 • 2 min
Domáci jazdci chcú na Okolo Slovenska získať pódiové umiestnenie

BANSKÁ BYSTRICA - V utorok odštartoval v Banskej Bystrici jubilejný 60. ročník cyklistických pretekov Okolo Slovenska. Na najvýznamnejšom etapovom podujatí v krajine sa predstaví viac než 140 pretekárov z 23 štátov a 4 kontinentov sveta. V pelotóne bude pôsobiť 21 slovenských jazdcov. Domáca cyklistika má na pretekoch tri tímy - reprezentačné mužstvo, regionálny tím SR a klub Dukla Banská Bystrica. Až tri dni pobudnú pretekári v Banskej Bystrici, ktorá je dejiskom úvodného prológu, prvej etapy a štartu druhej etapy.

slovakia

left justify in out

"Sme radi, že sme našli zázemie práve v strede Slovenska, kde pôsobí aj jediný náš domáci kontinentálny tím Dukla Banská Bystrica. Môže sa predviesť na tratiach, ktoré veľmi dobre pozná," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii pred pretekmi prezident Slovenského zväzu cyklistiky a generálny riaditeľ podujatia Peter Privara. Zásluhu na tom má aj Mesto Banská Bystrica, ktoré kandiduje na titul Európske mesto športu 2017.

 

"Tešíme sa, že peletón pobudne v našom meste niekoľko dní. Bolo to našou snahou a cieľom a vnímam to aj ako určitú satisfakciu ku kandidatúre na Európske mesto športu. V meste je veľmi silná cyklistická komunita, sme aj mäkkou slovenskej cyklistiky, takže verím, že obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice si vychutnajú a zažijú skvelý športový zážitok," povedal primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.

 

Cyklisti zabojujú počas šiestich dní na viac než 800 kilometroch o žltý dres pre celkového víťaza, biely s modrými bodkami pre víťaza bodovacej súťaže, biely s červenými bodkami pre najlepšieho vrchára a biely pre najlepšieho do 23 rokov. Slovenskí jazdci sa pobijú aj o titul najlepšieho domáceho pretekára, pre ktorého je určený bielo-modro-červený dres. "Z našich cyklistov favorizujem na dobré umiestnenie Patrika Tybora a Maroša Kováča. U zahraničných pretekárov ťažko niekoho vyzdvihnúť, prekvapiť môže ktokoľvek, najmä Belgičania či Taliani. Súťaží aj veľmi dobrý cyklista v kopcoch Mauro Rabottini, ktorý bol kedysi najlepším vrchárom na Giro d'Italia a po dištanci za doping sa vracia do pretekárskeho kolotoča. Najpočetnejšie zastúpenie majú tímy z Európy, je tu iba jedno reprezentačné družstvo mimo starého kontinentu, konkrétne Maroko, avšak preteká aj cyklista Ekvádoru a cyklista z Nového Zélandu, čiže tu máme jazdcov zo štyroch kontinentov sveta," prezradil pre TASR športový riaditeľ cyklistických pretekov Okolo Slovenska Ľudovít Lučanič.

 

Slovenské očakávania sa upierajú najmä k domácemu tímu Dukla Banská Bystrica. Pretekári tohto jediného kontinentálneho tímu v krajine poznajú cesty v okolí, trénovali na nich a chcú to zúročiť v samotných pretekoch. Šéf tímu Martin Fraňo netají smelé ambície: "Bolo mojím snom začínať preteky Okolo Slovenska prológom v uliciach Banskej Bystrice. Podobný začiatok je tradíciou aj na veľkých podujatiach UCI. Navyše pod Urpínom sídli kontinentálny tím, takže sme radi, že sa prihliadlo na naše názory k stavbe trati. Je to pre nás výnimočné podujatie, prvý vrchol sezóny. Urobili sme tréningové maximum. Väčšina jazdcov má na svojom konte najväčší objem kilometrov v príprave. Sústredenie sme mali práve v okolí Banskej Bystrice, poznáme každú cestu, zákrutu, takže verím, že sa to odzrkadlí na výsledkoch a zabojujeme s favoritmi o najvyššie priečky. Chceme skončiť v niektorej z etáp na pódiu a dostať aspoň jedného jazdca do prvej desiatky."

 

Program 60. ročníka Okolo Slovenska:

 

utorok 7. júna: prológ - časovka jednotlivcov na 1,1 km Banská Bystrica

streda 8. júna: 1. etapa - Banská Bystrica - Banská Bystrica, 137 km

štvrtok 9. júna: 2. etapa - Banská Bystrica - Štrbské Pleso, 170 km

piatok 10. júna: 3. etapa - Štrbské Pleso - Zuberec, 193 km

sobota 11. júna: 4. etapa - Zuberec - Bojnice, 184 km

nedeľa, 12. júna 5. etapa - Bojnice - Piešťany, 122 km

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies