Domácemu násiliu je vystavená každá tretia žena

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 20:17 • 2 min
Domácemu násiliu je vystavená každá tretia žena

ŽENEVA - Každá tretia žena je obeťou domáceho násilia, pričom najhoršia je situácia v Ázii a na Blízkom východe. Vo štvrtok to vo svojej správe konštatovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

slovakia

left justify in out

Šéfka oddelenia pre rodiny, ženy a deti Flavia Bustreová informovala, že správa je prvou systematickou štúdiou mapujúcou násilie voči ženám v 81 krajinách sveta. Vyplýva z nej, že v priemere 30 percent ženskej populácie je vystavenej násiliu v rodine, väčšinou zo strany partnera. "Je to šokujúca štatistika. Najmä preto, že tento fenomén je prítomný na celom svete," povedala Bustreová novinárom. WHO za vzrastajúce násilie voči ženskému pohlaviu viní nedostatky v súdnom a zdravotníckom systéme ako aj predsudky, ktoré obhajujú prijateľnosť násilia voči ženám alebo im bránia oznámiť takýto skutok úradom.

Najhoršie je na tom Ázia, pričom údaje z Bangladéša, Východného Timoru, Indie, Srí Lanky a Thajska hovoria, že násiliu je vystavených až 37,7 percenta žien. Na Blízkom východe tento údaj predstavuje 37 percent a v subsaharskej Afrike 36,6 percenta. V krajinách EÚ, Severnej Ameriky ako aj v Japonsku, Austrálii či na Novom Zélande je obeťou násilia v priemere 23,2 percenta žien, čo je skoro každá štvrtá žena. Správa WHO tiež hovorí, že za 38 percent vrážd žien sú zodpovední ich partneri. Ženy s násilnými partnermi okrem toho oveľa častejšie trpia depresiami a inými chorobami vrátane syfilisu a HIV a uchyľujú sa k alkoholizmu. Ich deti sú v dospelosti taktiež častejšie obeťami rodinného násilia alebo sami takéto násilie páchajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies