Domáce násilie v Afganistane: Manžel odrezal žene nos, takmer prišla aj o život

NETKY.SK • 19 Január 2016, 13:53 • 2 min
Domáce násilie v Afganistane: Manžel odrezal žene nos, takmer prišla aj o život

KÁBUL - Mladej žene žijúcej v dedine v provincii Fárjáb na severe Afganistanu odrezal jej manžel nos, v dôsledku čoho takmer vykrvácala. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ nemocnice v meste Majmana, ktoré je metropolou provincie Fárjáb, uviedol, že 22-ročnú Rezu Gúlovú hospitalizovali s veľkou stratou krvi a po základnom ošetrení sa pokúšajú zariadiť jej prevoz na špecializované pracovisko do Turecka, kde sa podrobí ďalšej liečbe. Jej manžel, 25-ročný Muhammad Chán, medzičasom z dediny ušiel a ukrýva sa na neznámom mieste.

 

Domáce násilie je v Afganistane mimoriadne rozšírené a ženám sú tam často upierané v ústave zakotvené práva, ktoré im majú zabezpečovať ochranu. Predseda komisie pre ľudské práva v provincii Fárjáb uviedol, že počet násilných trestných činov v tejto oblasti sa oproti vlaňajšku zvýšil o najmenej 30 percent. "Netýka sa to len Fárjábu, ale celého severu krajiny - vládne tu bieda, vysoká nezamestnanosť a nevzdelanosť v otázkach manželského spolužitia," povedal šéf ľudskoprávneho výboru.

 

Provincia Fárjáb leží na hraniciach s Turkmenistanom a je jednou z najchudobnejších oblastí Afganistanu. Veľká časť obyvateľstva sa tam spolieha na potravinové dávky distribuované afganskou vládou. Veľkým problémom je aj rozsiahla korupcia, ktorá sa okrem iného prejavuje i rozkrádaním potravinovej pomoci zo strany vládnych predstaviteľov.

 

V priebehu minulého roka sa vo Fárjábe zvýšila aj prítomnosť militantov z hnutia Taliban, čo je podľa AP dôsledkom stiahnutia medzinárodných bojových jednotiek z Afganistanu, ku ktorému došlo koncom roka 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies