Dom, kde strávil detstvo Lennon, sa predal na dražbe za viac ako pol milióna

NETKY.SK • 30 Október 2013, 08:34 • 2 min
Dom, kde strávil detstvo Lennon, sa predal na dražbe za viac ako pol milióna

LONDÝN - Dom, v ktorom strávil detstvo britský hudobník John Lennon, sa predal na dražbe za 480.000 libier (560.000 eur). Aukcia sa konala v utorok v legendárnom klube Cavern Club v anglickom meste Liverpool a nehnuteľnosť sa predala takmer za dvojnásobok odhadovanej sumy.

slovakia

left justify in out

Informácie dnes priniesla tlačová agentúra DPA. Anonymný telefonický dražiteľ tromfol ostatných fanúšikov skupiny Beatles a získal radový dom z červených tehál v Liverpoole, v ktorom Lennon strávil prvých päť rokov svojho života a ktorý teraz potrebuje renováciu. Ostatné domy v okolí - neďaleko ulice Penny Lane, ktorú preslávila rovnomenná pieseň Beatles - majú hodnotu okolo 150.000 libier (175.000 eur).

Nehnuteľnosť bola vždy v súkromných rukách, na rozdiel od domu Lennonovej tety, takisto v Liverpoole, kde hudobník žil vo veku päť až 22 rokov. Tento dom zmenila na múzeum charitatívna organizácia pre pamiatkovú starostlivosť National Trust. Po prvých 15 minútach dražby v povestnom Cavern Clube, kde Beatles vystupovali v prvých rokoch svojej existencie, sklamaní fanúšikovia dospeli k záveru, že si už nemôžu dovoliť držať krok s ponukami na aukcii.

"Rád by som ho mal," povedal fanúšik Jackie, ktorý na dražbu pricestoval z Londýna. "Osobne si myslím, že nemá takú hodnotu. Je to najdrahší dom na ulici. Preto nakoniec prevládol zdravý rozum," dodal. Jason Doll-Steinberg, ktorý dával ponuky až do úplného konca dražby, povedal, že by sa pokúsil vrátiť domu podobu, akú mal v čase, keď v ňom žil Lennon. "Je niečo iné, mimoriadne, keď vlastníte niečo s historickou hodnotou," uviedol. Jeden z bývalých majiteľov domu, ktorý si neželal byť menovaný, už skôr naznačil, že nehnuteľnosť možno kúpi vdova po Lennonovi. "Možno bude na druhej strane telefónnej linky Yoko Ono," dodal.

Lennon sa narodil v Liverpoole v roku 1940 a už ako tínedžer sa spoznal s Paulom McCartneym, svojím dlhodobým partnerom pri skladaní piesní a kolegom v skupine Beatles. George Harrison sa pridal ku kapele, ktorú dvojica založila, krátko nato. Po ňom sa pridal bubeník Ringo Starr.

Lennona zavraždil v roku 1980 ako 40-ročného pred jeho domom v New Yorku muž, ktorého označili za duševne chorého. Harrison zomrel na rakovinu v roku 2001.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona