Dolnorakúska výstava o rímskom Carnuntume zvýšila záujem o región

NETKY.SK • 19 November 2011, 01:39 • 2 min
Dolnorakúska výstava o rímskom Carnuntume zvýšila záujem o región

Dolnorakúska výstava o rímskom Carnuntume zvýšila záujem o región

slovakia

left justify in out

img

Skončená Dolnorakúska výstava 2011, usporiadaná od 15. apríla do 15. novembra pod mottom "Získať – objaviť – zažiť v rímskej krajine Carnuntum", bola veľmi úspešná. Na dnešnej tlačovej konferencii v hlavnom meste spolkovej krajiny Dolné Rakúsko St. Pöltene to konštatovali jej organizátori.
"Toto je náš rekordný rok čo sa týka záujmu o výstavy. Zaevidovali sme 800.000 návštevníkov. Z toho krajinskú výstavu videlo vyše 554.000 ľudí a po kláštore Melk v roku 1980 so 663.000 návštevníkmi je to druhá najobľúbenejšia Dolnorakúska výstava v jej 50-ročnej histórii. Na začiatku tohtoročnej 36. krajinskej výstavy sme nepredpokladali taký úspech, ale veľmi sa na ňom podieľali aj obce," konštatoval spolkový hajtman Erwin Pröll. 
Dolnorakúska výstava bola na troch miestach - v Múzeu pod holým nebom Petronell, v Múzeu Carnuntinum (Bad Deutsch-Altenburg) a v Kulturfabrik Hainburg. Najviac návštevníkov na ňu prišlo z Dolného Rakúska a Viedne (80 percent), zo Slovenska (10 percent), Nemecka (4 percentá) a zvyšok z ostatných európskych krajín.
Podľa spolkového hajtmana úspech Dolnorakúskej výstavy nemožno merať len návštevnosťou. Vďaka veľkým investíciám sa vybudovala v mestách infraštruktúra, vzniklo vyše 500 pracovných miest, vzrástol kultúrny turizmus a záujem o tento región, keď 78 percent hostí by sa tam chcelo vrátiť. Z návštevníkov bolo 80 percent jednodňových, ktorí priemerne utratili 32 eur a 20 percent prenocovalo s priemernou útratou 80 eur. Výstava pomohla prezentácii rímskeho Carnuntumu vo svete. Bolo na nej 950 novinárov a napríklad z Japonska a Kanady sa zaujímali o objavenie gladiátorskej školy z čias Rímskej ríše, čo je svetová rarita. Vynikajúci úspech majú vybudované rímske kúpele podľa pôvodnej stavby z druhého storočia v Múzeu pod holým nebom. "Rímsky Carnuntum priniesol hospodárske impulzy aj do budúcnosti," dodal Pröll, ktorý okrem organizátorov poďakoval aj obyvateľom za ich pohostinnosť. 
Okrem výstav ďalších 60.000 hostí prišlo na vyše 50 sprievodných podujatí. Lokálne kultúrne iniciatívy ako napríklad festival Carnuntum Experience či festival kraja Dolného Rakúska pritiahli ďalšie publikum. Petronell-Carnuntum a obec Bad Deutsch-Altenburg sa budú naďalej venovať téme Rimania. 
"My nemôžeme prezentovať Rimanov. Robili sme večerné prehliadky mesta, kde bolo vyše 8300 návštevníkov a na dvojdňovú stredovekú slávnosť prišlo 6300 ľudí, aj mnohí z Bratislavy," povedal starosta Hainburgu Karl Kindl. Starosta Bad Deutsch-Altenburgu Ernest Windholz sa pochválil, že celú obec zazelenili rímskymi rastlinami, vybudovali 14 pamätníkov podľa originálov, upravili park, vyriešili problém s parkovaním. "Sme pripravení na nápor návštevníkov, máme najkrajšie námestie na východ od Viedne a objavenie gladiátorskej školy je veľký prínos," konštatoval Windholz. 
Históriu 50 rokov Dolnorakúskych výstav dokumentuje kniha. Na takmer 200 stranách je zmapovaných 36 výstav, ktoré sa od roku 2001 konajú každé dva roky. Dolné Rakúsko premiérou tohto veľkého kultúrneho projektu v roku 1960 sa stalo priekopníkom v organizovaní výstav na medzinárodnej úrovni. Už prebiehajú prípravy na Dolnorakúsku výstavu 2013, ktorá bude v mestách Asparn an der Zaya a Poysdorf pod mottom Chlieb a víno. Tento vínny región bude prezentovať ďalšie témy zo svojej bohatej histórie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies