Dolná komora talianskeho parlamentu schválila zvýšenie dlhu o 20 mld.

NETKY.SK • 17 Február 2017, 08:54 • 2 min
Dolná komora talianskeho parlamentu schválila zvýšenie dlhu o 20 mld.

RÍM - Dolná komora talianskeho parlamentu dnes schválila návrh vlády na zvýšenie verejného dlhu o 20 miliárd eur na financovanie záchranného balíka pre banku Monte dei Paschi di Siena (MPS) a ďalších problematických bánk.

slovakia

left justify in out

Premiér Paolo Gentiloni na sociálnej sieti Twitter napísal, že je to krok vpred a zabezpečí väčšiu ekonomickú bezpečnosť rodinám aj podnikom.

 

Európska únia už na konci decembra schválila rozhodnutie talianskej vlády pomôcť najstaršej banke na svete, ktorá nedokázala vlastnými silami získať v určenom termíne potrebný kapitál a splniť tak podmienky Európskej centrálnej banky (ECB).

 

MPS, tretia najväčšia banka v Taliansku, dopadla najhoršie pri vlaňajších júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami. Tie odhalili, že nemá dostatok vlastného kapitálu, ktorým by dokázala pokryť straty zo zlých úverov.

Bankový sektor v Taliansku už roky zápasí s problémami. Dlhá recesia ekonomiky prinútila mnohé firmy aj domácnosti vyhlásiť platobnú neschopnosť. Banky tak čelia množstvu zlých úverov.

 

Podľa talianskej centrálnej banky hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v rokoch 2007-2012 klesol o 7 percentuálnych bodov a priemyselná produkcia sa znížila až o 25 %. Podiel zlých úverov na celkovom objeme všetkých bankových pôžičiek sa pritom do polovice roka 2015 takmer strojnásobil na 12,3 % zo 4,5 % na konci roka 2007.

 

Taliansko má však aj druhý najvyšší štátny dlh v Európskej únii, po Grécku. Podľa údajov Eurostatu v 1. kvartáli 2016 dosiahol 135 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies