Dolná komora parlamentu schválila zákon o brexite

NETKY.SK • 12 September 2017, 11:50 • 2 min
Dolná komora parlamentu schválila zákon o brexite

LONDÝN 12. septembra (SITA) - Dolná komora britského parlamentu schválila takzvaný "odvolávací zákon", ktorý má slúžiť ako právny podklad pre odchod Veľkej Británie z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Poslanci novú normu, ktorá ukončí prevahu európskeho práva nad právom Spojeného kráľovstva, prijali v utorok ráno v pomere 326 hlasov za a 290 proti. V súvislosti so zákonom budú nasledovať ešte ďalšie hlasovania.

Britská premiérka Theresa Mayová schválenie zákona privítala a uviedla, že norma ponúka "istotu a jasnosť". Labouristi naopak tvrdia, že je "urážkou parlamentnej demokracie".

Cieľom "odvolávacieho zákona" je previesť do britského právneho systému asi 12-tisíc európskych zákonov, keď Británia v marci 2019 opustí úniu. Prijatím novej normy sa v krajine zruší zákon o Európskych spoločenstvách z roku 1972. Kritici nového zákona však tvrdia, že dáva vláde znepokojujúce právomoci na menenie zákonov bez parlamentného dohľadu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies