Dolná komora kanadského parlamentu sa rozhodola odobrať Aun Schan Su Ťi čestné občianstvo

NETKY.SK • 28 September 2018, 09:32 • 2 min
Dolná komora kanadského parlamentu sa rozhodola odobrať Aun Schan Su Ťi čestné občianstvo

OTTAWA - Dolná komora kanadského parlamentu sa jednohlasne zhodla na tom, že mjanmarskej líderke Aun Schan Su Ťij odoberú čestné občianstvo. Reagujú tým na zločiny spáchané na príslušníkoch tamojšej moslimskej menšiny Rohingov.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie Snemovne nemá účinnosť, pretože čestné občianstvo sa udeľuje spoločným uznesením oboch komôr kanadského parlamentu. Aj v opačnom prípade musí byť procedúra rovnaká. O zbavení Aun Schan Su Ťij čestného občianstva, ktoré jej udelili v roku 2007, by mal tak hlasovať ešte aj Senát.

 

img

Aun Schan Su Ťij

Zdroj: SITA

 

Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu novinárom síce povedal, že proti takémuto kroku nenamieta a potvrdil, že parlament ho zvažuje. Odobratie občianstva Su Ťij však podľa neho krízu v Mjanmarsku neukončí.

 

Dolná komora kanadského parlamentu prijala v uplynulom týždni taktiež jednomyseľné rozhodnutie, v ktorom označila zabíjanie mjanmarských Rohingov za genocídu.

 

Laureátke Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij udelili v Kanade čestné občianstvo v roku 2007 za jej úlohu pri presadzovaní demokratických zmien v Mjanmarsku.

 

Su Ťij, zastávajúca funkciu štátnej radkyne, ktorá zodpovedá úradu premiéra, bola v ostatnom čase opakovane kritizovaná za to, že sa nevyjadrila k zásahu armády v Rakhinskom štáte.

 

Medzinárodné spoločenstvo mjanmarskú armádu obviňuje z rozsiahleho porušovania ľudských práv a genocídy: zo znásilňovania, vrážd, mučenia a podpaľovania dedín moslimskej menšiny Rohingov. Čo od vlaňajšieho augusta viedlo k úteku približne 700.000 Rohingov do susedného Bangladéša.

 

OSN nedávno vyhlásila, že hlavní velitelia mjanmarskej armády by mali byť stíhaní pre možnú genocídu spáchanú voči Rohingom počas nepokojov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies