Dolná komora japonského parlamentu schválila zákon o abdikácii cisára Akihita

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 08:59 • 2 min
Dolná komora japonského parlamentu schválila zákon o abdikácii cisára Akihita

TOKIO - Poslanci dolnej komory japonského parlamentu schválili dnes návrh zákona, ktorý umožní súčasnému cisárovi Akihitovi abdikovať.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA.

 

Na budúci týždeň bude o zákone hlasovať aj horná komora parlamentu. Ak ho schváli, v súčasnosti 83-ročný Akihito sa stane prvým cisárom za približne 200 rokov, ktorý sa vzdá trónu. V roku 1817 tak urobil cisár Kokaku.

 

V prípade schválenia bude zákon o abdikácii platiť len pre Akihita a jeho nasledovníkom neumožní, aby príklad súčasného cisára nasledovali. Predpokladá sa, že Akihito odstúpi v decembri 2018 po dovŕšení 85. roku života.

 

Cisár Akihito vlani v auguste naznačil, že by chcel abdikovať, argumentujúc, že vysoký vek mu bude brániť vo vykonávaní štátnických povinností, hoci tie majú iba reprezentačný charakter.

 

Akihito má štyroch potenciálnych nástupcov. Sú nimi jeho synovia korunný princ Naruhito a princ Fumihito, Fumihitov syn Hisahito a cisárov mladší brat princ Masahito.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies