Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila protiteroristický zákon

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 21:00 • 2 min
Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila protiteroristický zákon

PARÍŽ - Dolná komora francúzskeho parlamentu hlasovala dnes veľkou väčšinou v prospech zákona, ktorý posilňuje právomoci tamojších orgánov v záujme účinnejšieho boja proti terorizmu a organizovanému zločinu. Súbor opatrení, ktoré sa týkajú zadržiavania ľudí či domových prehliadok, poslanci Národného zhromaždenia schválili v prvom čítaní v pomere 474 k 32, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Súčasťou reformy je okrem iného ustanovenie, ktoré umožní polícii pri kontrolovaní totožnosti zadržať danú osobu až na štyri hodiny, ak správaním vzbudzuje podozrenie z terorizmu. Takémuto podozrivému môžu navyše prehľadať aj batožinu.

 

Prokuratúra zase bude môcť po novom nariaďovať domové prehliadky aj v nočných hodinách. Na osoby, ktoré sa vrátili z oblastí, kde bojujú teroristické skupiny, bude prípustné uvaliť na jeden mesiac domácu väzbu.

 

Poslancami schválený zákon taktiež zmierňuje pravidlá použitia strelných zbraní bezpečnostnými silami v situáciách, akou boli teroristické útoky v Paríži z 13. novembra 2015. Prokurátorom a vyšetrovacím sudcom umožňuje využívať nové technické vyšetrovacie metódy. Zákon sa zameriava aj na financovanie teroristických skupín a modernizáciu trestného konania, informuje DPA.

 

Opatrenia schválené Národným zhromaždením teraz prerokuje Senát, horná komora parlamentu. Francúzske ministerstvo spravodlivosti uvádza, že príslušné návrhy boli pripravené ešte pred novembrovými útokmi v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí na životoch. Kritici však tvrdia, že navrhovatelia chcú preniesť do bežného práva nástroje výnimočného stavu, ktorý vo Francúzsku vyhlásili po týchto útokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona