Dolná komora brazílskeho kongresu rozhodla, že nepošle prezidenta pred súd

NETKY.SK • 3 August 2017, 07:18 • 2 min
Dolná komora brazílskeho kongresu rozhodla, že nepošle prezidenta pred súd

BRATISLAVA - Dolná komora brazílskeho kongresu sa rozhodla neposlať prezidenta Michela Temera pred súd v prípade korupcie.

slovakia

left justify in out

Na to, aby sa obvineniami o braní úplatkov, marení spravodlivosti a členstve v kriminálnej organizácii zaoberal Najvyšší súd, potrebovali opoziční zákonodarcovia dve tretiny hlasov, konkrétne 342. Za súdenie sa napokon vyjadrilo 227 a proti 263 zákonodarcov.

Prezident výsledok hlasovania prijal ako "jasný a nepopierateľný". Vyjadril sa, že s podporou dolnej komory ustanoví všetky reformy, ktoré Brazília potrebuje. Okrem toho prisahal, že zotrvá vo funkcii prezidenta do konca funkčného obdobia, ktoré končí v decembri 2018.

Zdĺhavé hlasovanie narušili roztržky medzi kongresmanmi, ktorí sa začali vzájomne obviňovať z korupcie. Zákonodarcovia na seba kričali, postrkovali sa či hádzali po sebe falošné bankovky.

Generálny prokurátor tvrdí, že Temer zobral tento rok medzi marcom a aprílom úplatok 150-tisíc dolárov, ktorý mu dal bývalý riaditeľ firmy JBS Joesley Batista. Rodrigo Janot začal v máji vyšetrovať prezidenta pre obvinenia z korupcie, marenia spravodlivosti a členstva v kriminálnej organizácii. K dispozícii má aj nahrávky z údajného nočného stretnutia Temera a Batistu, počas ktorého sa dohovárali na sume pre bývalého predsedu snemovne Eduarda Cunhu. Ten dostal 15-ročný trest odňatia slobody za korupciu. Janot takisto tvrdí, že prezident dostal za posledných deväť mesiacov pred obvinením úplatky vo výške približne 12 miliónov dolárov. Temer vinu odmietol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies