Dolly Parton je držiteľkou dvoch Guinnessových rekordov

NETKY.SK • 19 Január 2018, 17:01 • 2 min
Dolly Parton je držiteľkou dvoch Guinnessových rekordov

LOS ANGELES - Americká speváčka a skladateľka Dolly Parton vytvorila dva rekordy, vďaka ktorým sa dostala do publikácie Guinnessove svetové rekordy 2018. Sedemdesiatdvaročná rodáčka z Tennessee získala zápisy za úspešnosť v hudobných rebríčkoch magazínu Billboard.

slovakia

left justify in out

Prvý zápis dosiahla rekordným počtom desaťročí, počas ktorých sa jej skladby umiestňovali v country rebríčku Top 20 hit (od 60. rokov minulého storočia do súčasnosti, pozn. SITA). Prekonala pritom interpretov ako George Jones, Elvis Presley a Reba McEntire. Jej prvou skladbou v spomínanom rebríčku bola Something Fishy v roku 1967, zatiaľ poslednou bola nová verzia hitu Jolene, ktorú v roku 2016 predstavila spolu so skupinou Pentatonix. Táto pieseň bola zároveň jej 107 skladbou v rebríčku Hot Country Songs a zaslúžila sa tak Parton o rekord za najviac skladieb od ženy v danom rebríčku.

"Dostať dva Guinnessove rekordy je také úžasné. To, že sa pridávam k úžasným spevákom a skladateľom, ktorí boli takto poctení, je pre mňa špeciálne," uviedla Parton a dodala, že sa vďaka rekordom cíti požehnane.

Dolly Parton sa na hudobnej scéne pohybuje od polovice 50. rokov minulého storočia. Je jednou z najúspešnejších country speváčok v histórii. Podľa odhadov predala približne 100 miliónov kópií albumov. Zatiaľ poslednú štúdiovku Pure & Simple vydala predvlani. Parton je tiež úspešnou skladateľkou. Je autorkou viac ako 3000 piesní, a to vrátane hitov ako napríklad Jolene, Coat of Many Colors, 9 to 5, My Tennessee Mountain Home či I Will Always Love You, ktorý preslávila aj zosnulá Whitney Houston vo filme Osobný strážca (1992). Vyskúšala si tiež filmovú kariéru. Účinkovala napríklad v snímkach Od deviatej do piatej (1980), Falošný diamant (1984), Oceľové magnólie (1989) či Frank McKlusky - likvidátor (2002). Speváčka sa 47 ráz uchádzala o Grammy, pričom osem nominácií premenila na víťazstvo. V roku 2011 jej udelili Grammy za celoživotný prínos. Na konte má tiež dve nominácie na Oscary. Krstná matka speváčky Miley Cyrus sa v roku 1966 vydala za Carla Deana.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies