Dôležitosť priateľstva pre Slovákov sa zvyšuje, ukázal sociologický výskum

NETKY.SK • 28 Júl 2018, 21:27 • 2 min
Dôležitosť priateľstva pre Slovákov sa zvyšuje, ukázal sociologický výskum

BRATISLAVA - Dôležitosť priateľov v životoch Slovákov sa zvyšuje. Vyplýva to, okrem iného, z výsledkov výskumu, ktorý v minulom roku uskutočnil Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied v rámci Výskumu európskych hodnôt (EVS).

slovakia

left justify in out

Ústav zverejnil jeho výsledky pri príležitosti Medzinárodného dňa priateľstva, za ktorý Organizácia spojených národov vyhlásila 30. júl. Jeho zámerom je "podporovať myšlienku priateľstva medzi národmi, krajinami, kultúrami aj jednotlivcami ako inšpiráciu k úsiliu o mier a k budovaniu mostov medzi spoločenstvami". Informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

 

Podľa slovenských sociológov výskum zároveň potvrdil, že názory ľudí, pre ktorých priatelia a známi sú veľmi dôležitou hodnotou, nepotvrdzujú myšlienky Medzinárodného dňa priateľstva – respondenti nie sú otvorenejší ani tolerantnejší voči prisťahovalcom, moslimom a ďalším málo prijímaným kategóriám osôb a nemajú ani väčšiu všeobecnú dôveru k druhým ľuďom. "Uznávanie dôležitosti priateľstva je tak na Slovensku spojené skôr s ohraničovaním sa ako s otvorenosťou a budovaním mostov k iným," konštatujú vedci.

 

Respondenti zdôrazňujúci veľkú dôležitosť priateľstva v živote sa nelíšia v miere všeobecnej dôvery či opatrnosti voči druhým ľuďom od respondentov s menším dôrazom na priateľstvo a od súboru SR. Tí, ktorí zdôrazňujú veľkú dôležitosť priateľstva v porovnaní s tými, ktorí priateľstvu pripisujú menšiu dôležitosť, pociťujú mierne častejšie vyššiu úplnú dôveru k tým, ktorých osobne poznajú, a dôveru "do istej miery" k tým, ktorých stretnú prvýkrát.

 

V miere dôvery voči ľuďom iného náboženstva či ľuďom z iného štátu sa však od nich a ani od priemeru súboru SR neodlišujú. "Uznávanie veľkej dôležitosti priateľstva sa teda u obyvateľov Slovenska nespája s väčšou dôverou a otvorenosťou voči iným a ani s väčšou toleranciou rozmanitosti," tvrdia sociológovia.

 

"Respondenti, pre ktorých sú priatelia a známi veľmi dôležití, sa častejšie ako priemer SR cítia veľmi šťastní (23 percent a 17 percent), častejšie sa tešia veľmi dobrému zdraviu (23/17) a sú častejšie veľmi hrdí na to, že sú občania SR ako priemer (40/34)," objasňujú sociológovia.

 

Veľký dôraz na priateľstvo podľa výskumu nevedie k poklesu dôrazu na iné základné hodnoty. Respondenti, ktorí považujú priateľov a známych za veľmi dôležitú hodnotu, kladú v porovnaní so súborom SR nadpriemerný dôraz aj na ďalšie základné hodnoty. Veľkú dôležitosť rodine pripisuje 97 percent (SR – 91 percent), práci 76 percent (SR - 64), politike 19 percent (SR - 11) a voľnému času 77 percent (SR - 50). Výskum sa uskutočnil od 27.9. do 30.11. 2017 na vzorke 1435 respondentov s návratnosťou 65 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona