Dolár oslabil oproti jenu aj voči euru

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 14:20 • 2 min
Dolár oslabil oproti jenu aj voči euru

LONDÝN - Dolár vo štvrtok oslabil. Poškodili ho náznaky, že rast americkej ekonomiky sa v prvom štvrťroku výrazne spomalil, čo by mohlo spôsobiť, že centrálna banka USA na neskôr odloží rozhodnutie o začiatku zvyšovania úrokových sadzieb. Výnosy z amerických štátnych cenných papierov klesli a rozdiel vo výnosoch v porovnaní s európskymi štátnymi cennými papiermi sa zmenšil.

slovakia

left justify in out

Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, vo štvrtok klesol o 0,3 % na 97,866 bodu. Oproti jenu dolár oslabil na 119,55 JPY/USD a euro voči doláru stúplo o 0,6 % na 1,0825 USD/EUR. Ekonomické údaje z eurozóny v posledných týždňoch prekonávajú očakávania. Napríklad stredajšia správa o vývoji indexu nákupných manažérov (PMI) priemyselného sektora ukázala, že aktivita priemyslu eurozóny sa v marci zrýchlila. Index, ktorý zostavuje agentúra Markit, stúpol na 52,2 bodu z februárových 51,1 bodu. Index aktivity priemyselného odvetvia USA, ktorý zostavuje Inštitút riadenia zásob, však v marci klesol na 51,5 bodu z februárových 52,9 bodu.

 

Maďarský forint vo štvrtok oslabil. Reagoval na vyjadrenie hlavného ekonóma maďarskej centrálnej banky Daniela Palotaia, ktorý povedal, že banka má dostatok priestoru na to, aby dosiahla "nevyhnutné uvoľnenie menových podmienok". Do 14:19 SELČ forint klesol o 0,3 % na 299,650 HUF/EUR. Mierne oslabil aj poľský zlotý, a to o 0,07 % na 4,065 PLN/EUR a česká koruna bola v podstate stabilná, keďže si prilepšila o 0,02 % na 27,563 CZK/EUR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona