Dokumenty odkryli fungovanie Islamského štátu, informácie sú desivé!

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 08:35 • 2 min
Dokumenty odkryli fungovanie Islamského štátu, informácie sú desivé!

Bojovníci Islamského štátu za sebou zanechali spúšť. Tisíce mŕtvych a desaťtisíce zranených. Teraz sa objavili dokumenty, ktoré poodhalili, ako táto teroristická organizácia fungovala. Všetko mali do detailov prepracované. V dokumentoch sa uvádza, že väčšinu príjmov mali z daní, nie z ropy, tak ako sa predpokladalo.

slovakia

left justify in out

Každá stránka z dokumentu ukazuje rutinné aktivity v rámci IS ako prevod pozemkov medzi susedmi, predaj pšenice, pokuty za nesprávne oblečenie. Keď ich spojíme, dávajú obraz zložitého systému byrokracie a vlády. Ukazujú, že IS získal moc pomocou dvoch nástrojov: brutalitou a byrokraciou. Informoval The New York Times.

 

V priebehu svojho fungovania si teroristická organizácia vybudovala podrobný systém, ktorý zahŕňal všetko, od vyberania daní po zavedenie rôznych poplatkov. Mal aj špeciálne lekárske prehliadky, pri ktorých sa zameriavali na páry a starali sa o to, aby mohli mať potomstvo. Príjmové knihy a mesačné rozpočty sú dôkazom toho, že džihádisti speňažili každý centimeter územia, ktorý si podmanili a zdanili každé jedno zrnko pšenice, každý liter mlieka, jednoducho všetko čo sa dalo kúpiť na miestnych trhoch. Všetko podliehalo dokonalej kontrole. Iba z poľnohospodárstva získavali stovky miliónov USD. Bojovníci IS založili štát, ktorý nikto neuznal, no aj napriek tomu dokázali fungovať takmer tri roky a ovládať územie veľké ako Británia, na ktorom žilo približne 12-miliónov ľudí.

 

img

 

Najväčším mestom pod kontrolou džihádistov bol iracký Mósul. Prebudovanie mesta začalo iba niekoľko týždňov potom, čo ho IS v roku 2014 obsadil. Život v meste sa krátko potom vrátil do bežných koľají, avšak pod kontrolou islamistov. Všetci úradníci boli prinútení vrátiť sa späť do úradov.

 

Ak to odmietli, vojaci IS ich k tomu donútili. Jedným z úradníkov bol aj Muhammad Nasser Hamourd, ktorý po návrate dostal jasný rozkaz: „Pokračujte vo svojej práci!“ „Ak tak neurobíte, potrestáme vás,“ zneli jasné inštrukcie vojakov. „Nemali sme inú možnosť, ako sa vrátiť späť do práce,“ uviedol Hamoud. „Robili sme rovnakú prácu ako predtým, s výnimkou, že sme pracovali pre teroristickú skupinu,“ dodal.

 

V niektorých oblastiach však džihádisti urobili skutočne veľké zmeny. Ženy nemohli pracovať. Zatvorili sa právnické kancelárie. Bojovníci potom všetkým občanom povedali, že spory sa budú riešiť podľa Božieho zákona. Začali sa vydávať špeciálne brožúry, ktoré opisovali, ako sa majú muži obliekať. V meste sa objavili billboardy, na ktorých boli úplne zahalené ženy. Žena, ktorá porušila toto pravidlo, bola potrestaná.

 

Islamisti potrebovali peniaze a tak po 5 mesiacov prišlo nariadenie, že sa budú prenajímať nehnuteľnosti, ktoré nikto nevlastnil. Vyšla aj príručka s názvom „Kalifát na ceste k proroctvu“. V nej bolo uvedené, že o svoj majetok prídu všetci, ktorí nie sú suniti. Okrem domov zabavovali aj obyčajné veci ako chladničky, televízie, rádia či skrine s oblečením. Zabavený majetok potom ponúkali svojim bojovníkom a džihádistom prichádzajúcich zo zahraničia ako odmenu.

 

K zabaveniu majetku dochádzalo podľa určitých postupov. Najprv ho pozrel inšpektor, všetko poriadne zmapoval a zaznamenal. Ak patril niekomu, kto nebol sunit, všetko s okamžitou platnosťou prepadlo v prospech IS. Chudobným sunitom IS ponúkal ukradnuté pozemky výmenou za tretinu budúcej úrody. Podľa Mahmouda Ismaela Salima do mesta prichádzali stovky ľudí, ktorí mali o pozemky záujem.

 

Brali si ukradnuté pozemky ľudí, ktorým zväčša poznali už z minulosti. „Bral som ich ako bratov, museli to urobiť,“ spomína na krušné chvíle Salim. Horlivosť s akou IS kontroloval obyvateľov, najlepšie ilustruje zoznam priestupkov, ktorý sa našiel na jednej opustenej policajnej stanici. Džihádisti zatvárali ľudí kvôli nevhodným účesom, zle upraveným fúzom, hranie domina či kariet, alebo za hranie na hudobných nástrojoch a fajčenie vodných fajok.

 

img

 

V dokumentoch sa našli informácie o tom, ako IS vyberal peniaze na každom kroku dodávateľského reťazca: pred osiatím poľa vyberal nájomné za pole. Keď sa mala zožať úroda, vyberali daň z úrody. Vozidlá prepravujúce obilie museli zaplatiť diaľničné mýta. Keď sa obilie spracovalo, putovalo rovno do obchodov, kde vodiči museli opätovne platiť mýto. Poslednú časť daní zaplatili kupujúci, ktorí si múku zakúpili.

 

Zdanila sa aj voda, elektrina a zber odpadkov. IS taktiež zaviedol náboženskú daň. Ročne si tak iba na daniach prišli na približne 800-miliónov USD. Predajom ropy si podľa odhadov prišli až na 2-milióny dolárov týždenne. Rozanalyzované záznamy novinármi z The New York Times ukazujú, že pomer peňazí získaných z daní oproti rope bol 6:1.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies