Dokument R. Kirchhoffa Diera v hlave už aj na DVD

NETKY.SK • 10 December 2018, 11:58 • 2 min
Dokument R. Kirchhoffa Diera v hlave už aj na DVD

BRATISLAVA - Dokumentárna snímka Diera v hlave vychádza na DVD. Režiér Robert Kirschhoff za za ktorú získal režisér Robert Kirchhoff národnú cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší dokument za rok 2017, . Správu uverejnila Veronika Frantová zo spoločnosti Magic Box Slovakia.

slovakia

left justify in out

Film sa odohráva cez osudy Rómov a Sintov počas druhej svetovej vojny v Európe. Boli vraždení v desiatkach, stovkách až tisícoch. Na okrajoch masových hrobov, v koncentračných táboroch, pri cestách, puškami, kladivami alebo plynom. Mlčalo sa o nich, lebo dlhé roky boli a sú na spoločenskom okraji. Prežili, no každý z nich má svoju pamäť a jazvu ako dôkaz. Žijú s dierou v hlave ako s pečaťou, znamením z minulosti.

 

img

 

Francúzsko, bývalá Juhoslávia, Poľsko, Nemecko, Slovensko i Česko, všade tam filmári našli tých, ktorí prežili a ich spomienky ostávajú mementom i pre súčasnosť. Diera v hlave má za sebou bohatú účasť na medzinárodných festivaloch. Na Slovensku mal dokument premiéru v marci 2017 na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest v Bratislave.

 

"Príbehy mojich filmov sú dlhé. Pokúšam sa hovoriť jazykom svojich postáv tak, aby ho pochopili aj diváci bez ohľadu na to, kde žijú, odkiaľ sú. Problémom je, že laika často nenapadne ani predstaviť si, ako takýto film vzniká. Čo to znamená, pracovať na filme viac ako desať rokov," hovorí režisér Kirchhoff.

 

Takmer 13 rokov sa venoval téme prenasledovania Rómov a Sintov počas druhej svetovej vojny v Európe. Pátral po svedkoch a ľuďoch, ktorí túto hrôzu prežili, zaujímali ho aj ich blízki, komunikoval s aktivistami a novinármi. Ako sám tvrdí, "to najhoršie, čo by sme mohli urobiť, je zabudnúť."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies