Dokument Mečiar získal Hlavnú cenu TRILOBIT 2018, v Beroune ocenili aj Piatu loď

NETKY.SK • 15 Január 2018, 18:49 • 2 min
Dokument Mečiar získal Hlavnú cenu TRILOBIT 2018, v Beroune ocenili aj Piatu loď

BEROUN - V českom Beroune sa v nedeľu 14. januára uskutočnil 31. ročník odovzdávania jedného z najdlhšie udeľovaných ocenení v oblasti filmu a audiovízie TRILOBIT. Hlavnú cenu si za dokument Mečiar prevzala jeho režisérka a spoluautorka scenára Tereza Nvotová.

slovakia

left justify in out

Ceny TRILOBIT vyhlasuje a organizuje Český filmový a televizní svaz FITES s podporou mesta a subjektov aktívnych v audiovizuálnej tvorbe. Po osemnásty raz sa slávnostné odovzdávanie cien uskutočnilo v Beroune.

 

Podľa štatútu ocenenia je možné udeliť len jednu Hlavnú cenu "za dielo alebo prínos v oblasti audiovizuálnej tvorby" a práve tú za rok 2017 získal celovečerný dokument Mečiar, vyrobený v slovensko-českej koprodukcii. Porota výber filmu zdôvodnila slovami: "Snímka, komentovaná autobiografickými momentmi z autorkinho detstva, je varovným portrétom zadržateľného vzostupu politika, ktorý si pomocou dosiaľ nevídanej miery demagógie, populizmu a hlbokej viery vo vlastné lži, dokázal demokratickou cestou uzurpovať moc, ktorá sa neštítila ani zločinov. Film však zároveň pripomína aj pre nás mimoriadne aktuálny recept, ako sa takéhoto politika rovnako demokratickou cestou zbaviť."

 

 

Okrem Hlavnej ceny udelili ešte tri Ceny TRILOBIT 2018, jedna z nich putovala do rúk Zuzany Kronerovej a Pavla Nového za stvárnenie hlavných postáv vo filme Bohdana Slámu Baba z ľadu. Cenu detskej poroty Berounský medvídek si odniesla slovenská režisérka Iveta Grófová za snímku Piata loď.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona