Dokončenie diaľnic bude stáť Slovákov ešte viac ako 5 miliárd eur

NETKY.SK • 9 August 2010, 07:24 • 2 min
Dokončenie diaľnic bude stáť Slovákov ešte viac ako 5 miliárd eur

Dokončenie diaľnic bude stáť Slovákov ešte viac ako 5 miliárd eur

slovakia

left justify in out

img

Dokončenie diaľnic na celom území Slovenska bude stáť viac ako 5 miliárd eur. "Toto sú čísla, ktoré sú na jednej strane rozsiahle a na druhej môžu byť postupne zrealizované," konštatoval v rozhovore pre TASR šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).
Podľa ministra by sa na výstavbu ciest mali použiť peniaze z fondov Európskej únie, štátneho rozpočtu či súkromného sektora. "A stále viac spomínané zdroje, ako sú dôchodkové fondy," poznamenal Figeľ. Stredopravá koalícia sa tak chystá využiť peniaze Slovákov v druhom pilieri na výstavbu nadradenej infraštruktúry. Konkrétna podoba tohto kroku však ešte nie je známa.
Analytik INESS Richard Ďurana hodnotí takého rozhodnutie negatívne, pretože o súkromných úsporách by nemali rozhodovať politici, ale sporitelia a správcovia fondov. "Tento krok by poprel filozofiu dôchodkovej reformy, pretože politici by podobne ako v priebežnom pilieri vymenili peniaze sporiteľov za sľuby o budúcich výnosoch, ktoré nemusia dokázať naplniť," vysvetlil pre TASR.
Figeľ však oponuje a pripomína, že takéto využitie zdrojov dôchodkových správcovských spoločností (DSS) musí byť na prísnej finančnej báze. "Politici môžu vytvoriť podmienky pre takýto zdroj investovania, ale fondy sa musia rozhodnúť samostatne a rozumne, aby mohli zhodnocovať úspory svojich vkladateľov," uzavrel minister.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies