Dokáže mierniť mor ošípaných, aj preto nechcú jeho lov

NETKY.SK • 9 September 2020, 16:21 • 2 min
Dokáže mierniť mor ošípaných, aj preto nechcú jeho lov

Slovenskí europoslanci si neželajú, aby na Slovensku prebiehal lov vlkov. Ministrom životného prostredia a pôdohospodárstva napísali list.

slovakia

left justify in out

Brusel  - Slovenskí europoslanci v stredu zdôraznili, že sledujú problematiku ochrany vlka dravého na Slovensku a každoročné stanovovanie kvóty na jeho lov.

 

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Michal Wiezik (Spolu-OD) TASR informoval o spoločnej výzve deviatich slovenských europoslancov, ktorú politici adresovali vláde SR. Chcú aby pre lov vlkov platila nulová kvóta.

 

Nedostatočné

Doterajšie riešenie tohto problému považujú za nedostatočné. Podľa Wiezika neodzrkadľuje ani skutočnú hodnotu vlka a jeho dôležitú funkciu v prírode. Europoslanec a ochranár Wiezik preto  inicioval, aby bol napísaný list ministrom životného prostredia Jánovi Budajovi a pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému.

 

 

Najväčšie frakcie

K tejto výzve, aby bola zavedená nulová kvóta, sa pridali aj ďalší slovenskí europoslanci: Vladimír Bilčík (Spolu-OD), Martin Hojsík a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Peter Pollák (OĽaNO), Miriam Lexmann a Ivan Štefanec (KDH), Robert Hajšel (Smer-SD) i Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Tí zastupujú najväčšie frakcie EP - ľudovcov, socialistov, liberálov a konzervatívcov-reformistov.

 

Prevencia škôd

V liste žiadajú aj rozpustiť pracovnú skupinu pre stanovenie podmienok lovu a určenie kvóty lovu vlka dravého. Vyzývajú aj na zavedenie efektívneho spôsobu prevencie škôd na hospodárskych zvieratách a ochrany stád a prijatie účinných opatrení zameraných na odhaľovanie a zamedzenie nelegálneho lovu vlka.

 

 

Mor ošípaných

Chcú aj podporu aktivít zameraných na zviditeľnenie vlka a jeho významu pre prírodu aj pre rozvoj regiónov. Opodstatnenie vidia i v spojitosti so šíriacim sa africkým morom ošípaných, pri ktorom dokáže vlk dlhodobo toto šírenie mierniť. Vlk rovnako dokáže prirodzene regulovať populáciu voľne žijúcich kopytníkov, ktorých vysoké a zvyšujúce sa stavy spôsobujú vážne hospodárske škody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies