Dojemný príbeh z východu Slovenska, keď sa myslelo aj na takýchto ľudí

NETKY.SK • 2 November 2020, 08:24 • 2 min
Dojemný príbeh z východu Slovenska, keď sa myslelo aj na takýchto ľudí

Komunitná nadácia v tomto východoslovenskom meste nezostala chladná pri rozdeľovaní pomoci po povodniach a myslela aj na ľudí bez domova.

slovakia

left justify in out

HUMENNÉ - Počas situácie, keď je aj mnoho ľudí bez domova, pričom nie všetci si za to môžu sami, keďže niektorí nezvládli prechod na kapitalizmus a zavedenie systému exekútorov, sa aj niektorí dobrodinci vrátane samospráv snažia pomôcť.

 

 

Núdza

Mestská komunitná nadácia opäť podporila ľudí, ktorí sa dostali do núdze. Ako prezradila Veronika Lattová z tlačového referátu mesta Humenné, nadácia podporila ľudí, ktorých zasiahla povodeň v auguste. Patrili k ním aj bezdomovci.

 

Aj SVB

Ocenení boli aj tí, ktorí sa zapojili do projektu Skrášľujem svoje mesto. Týmto sa podarilo podporiť 15 projektov, na ktoré išlo 7 000 eur. Išlo aj o rôzne školské zariadenia či Spoločenstvá vlastníkov bytov. „Prevažná časť projektov je už zrealizovaná, na ďalších sa pracuje. Všetko bude vyhodnotené vo výročnej správe. Verím, že novými aktivitami prispejeme k ďalšiemu smerovaniu nadácie. Týka sa nielen podpory v meste, ale aj sociálneho zázemia," vysvetlil predseda Správnej rady Komunitnej nadácie Miroslav Turčan.

 

Skrášľovanie
„Teším sa z projektu Skrášľujem svoje mesto, vznikli veľmi pekné predzáhradky pred obytnými domami i v materských či základných školách," podotkol správca nadácie, ktorý je zároveň primátorom mesta Miloš Meričko.

 

 

Povodne

10-tisíc eur išlo ľuďom po zásahu povodňou. Pomôže aj Prešovský samosprávny kraj, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, rozdelí sa aj 3 600 eur z dobrovoľnej zbierky Humenné svojim.

 

Bezdomovcom
Nadácia sa zaoberala aj projektom „Zakry sa, obleč sa“, ktorého cieľom je zabezpečiť ošatenie pre ľudí bez domova. Chýba najmä oblečenie pre mužov. „Pravidelne nás navštevuje 25 ľudí bez prístrešia. Denne k nám príde päť až desať z nich pýtať si teplé oblečenie. V spolupráci s Arcidiecéznou charitou Košice sme sa rozhodli požiadať komunitnú nadáciu o príspevok dve tisíc eur na zakúpenie ponožiek, spodnej bielizne, nátelníkov, prikrývok, diek, šálov, rukavíc a čiapok, aby vedeli prežiť zimné obdobie," prezradila Danka Pavlíková zo Sociálneho centra prešovskej gréckokatolíckej charity v Humennom.

 

Mnohí bez viny

Na Slovensku je veľké množstvo bezdomovcov, pričom najviac z nich sa nachádza práve v hlavnom meste Bratislave. Sem sa však presťahovalo aj mnoho ľudí bez domova, ktorí pochádzali práve z východného Slovenska. Veľa bezdomovcov prespávalo počas zimných mesiacov aj vo vlakoch, kam sa niektorí dostávali vďaka programu vlakov zadarmo. Mnoho bezdomovcov za svoj osud nemôže, akurát boli príliš slabí, aby obstáli v ťažkom konkurenčnom systéme, ktorým kapitalizmus neraz, nepochybne, je. Ľudia si v dobe počítačových hier, môžu vyskúšať, aké je bezdomovectvo, aj prostredníctvom tejto počítačovej hry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies