Dojčiace mamičky sa dopúšťajú stravovacích extrémov, lekári diéty neodporúčajú

NETKY.SK • 5 September 2016, 16:28 • 2 min
Dojčiace mamičky sa dopúšťajú stravovacích extrémov, lekári diéty neodporúčajú

BRATISLAVA - Nevhodné diéty, stres, ale aj pôrod cisárskym rezom môžu u novopečených mamičiek spôsobiť problémy s dojčením aj jeho predčasné ukončenie. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča deti výhradne dojčiť do pol roka života. Matkám, ktoré dojčia, preto odborníci neodporúčajú diéty v snahe o rýchly návrat k pôvodnej hmotnosti pred tehotenstvom.

slovakia

left justify in out

"Mnohé mamičky dnes preferujú špecifické formy stravovania, ako je vegetariánska a vegánska strava, či rôzne podobné typy jednostranných stravovacích návykov. Druhým extrémom sú matky, ktoré si doprajú nevhodné látky ako alkohol, cigarety, či dokonca drogy. Výkyvy k veľmi nezdravým i „príliš zdravým“ spôsobom stravovania však spôsobujú prerušenie laktácie alebo nižší obsah živín v mlieku," hovorí profesor László Kovács, prednosta II. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou a Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

O dojčení koluje viacero mýtov, napríklad, že dojčiaca matka by mala jesť za dvoch, alebo sa má striktne vyhýbať niektorým potravinám či niektoré jedlá preferovať. Dojčiaca žena má oproti priemeru zvýšenú energetickú potrebu o 20 percent za deň. Pri výbere stravy by mala dbať na to, aby boli dostatočne zastúpené vitamíny skupiny B, C, D a A, dostatok zinku, železa, jódu, kyseliny listovej či DHA mastných kyselín zo skupiny omega 3.

 

Tvorba mlieka sa spúšťa do hodiny po prirodzenom pôrode. Problém nastáva pri cisárskom reze, kedy telu trvá dlhšie, kým si „uvedomí“ že má po pôrode. Na Slovensku sa cisárskym rezom rodí viac detí ako v minulosti, v súčasnosti tak končí vyše 30 percent pôrodov. Mlieko je pre novorodencov a batoľatá základným zdrojom živín. Deťom do pol roka stačí iba materské mlieko. Potom im treba začať dávať deťom aj nemliečne príkrmy. S dojčením sa odporúča pokračovať až do jedného roka a dlhšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona