Dojčatá vlani nakazil rovnaký kmeň baktérie salmonely ako v roku 2005

NETKY.SK • 1 Február 2018, 23:50 • 2 min
Dojčatá vlani nakazil rovnaký kmeň baktérie salmonely ako v roku 2005

PARÍŽ - Rovnaký kmeň baktérie salmonely, ktorý vlani a v roku 2005 nakazil dojčatá, zohral v uplynulých rokoch úlohu v približne 25 ďalších prípadoch. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na zistenia francúzskych expertov.

slovakia

left justify in out

Približne 38 dojčiat ochorelo od apríla na salmonelu po konzumácii dojčenského mlieka firmy sídliacej v Craone na severozápade Francúzska, ktorá patrí mliekarenskému gigantu Lactalis. Tamojšiu prevádzku už zatvorili. Škandál, ktorý sa týkal aj Slovenska, viedol v januári k stiahnutiu vyše 12 miliónov balení dojčenského mlieka v 83 krajinách.

 

Rovnaký kmeň baktérie salmonely sa spája s ochorením 141 dojčiat v roku 2005. Továreň v Craone vtedy ešte nevlastnila spoločnosť Lactalis. Francúzski experti uviedli, že aj v ďalších 25 prípadoch, ktoré sa vyskytli v posledných rokoch, boli deti infikované rovnakým kmeňom baktérie salmonely, aký sa našiel vo výrobkoch vlani a v roku 2005.

 

"Z mikrobiologického hľadiska niet pocháb o tom, že za ochorenia je zodpovedný rovnaký kmeň," povedal agentúre DPA Simon Hello z národného monitorovacieho centra pre salmonelózu Pasteurovho inštitútu. Nebolo však podľa nich možné zistiť, či tieto deti tiež konzumovali výrobky z prevádzky v Craone.

 

Lactalis, založený v roku 1933, je jednou z najväčších mliekarenských spoločností na svete. Okrem dojčenskej výživy vyrába aj množstvo ďalších mliečnych produktov. Výkonný riaditeľ Lactalisu Emmanuel Besnier 12. januára o celom škandále rokoval s francúzskym ministrom hospodárstva Brunom Le Mairom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies