Dohovor z COP21 zverejnia v sobotu ráno, Greenpeace v Paríži protestoval

NETKY.SK • 11 December 2015, 15:27 • 2 min
Dohovor z COP21 zverejnia v sobotu ráno, Greenpeace v Paríži protestoval

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius zverejní v sobotu o 09.00 h SEČ návrh nového klimatického dohovoru, ktorý bude výsledkom končiacej sa Konferencie OSN o zmene klímy (COP21) v Paríži.

slovakia

left justify in out

Fabius sa pre televíziu BFMTV vyjadril nádej, že sa dohodu podarí schváliť a vyhlásil, že to "bude veľký krok vpred pre celé ľudstvo".

 

"Sme takmer na konci cesty, som optimista," vyhlásil Fabius, ktorý dnes ráno oznámil, že rokovanie COP21 sa neskončí dnes, ako sa pôvodne plánovalo, ale bude predĺžené do soboty.

 

Environmentálni aktivisti predtým kritizovali, že nová verzia dohovoru predložená vo štvrtok neukazuje, ako má byť zabezpečené obmedzenie globálneho otepľovania v dôsledku emisií skleníkových plynov na maximálne dva stupne Celzia oproti predindustriálnej úrovni.

 

Rokovanie COP21 sa koná na výstavisku Le Bourget pri Paríži, v ktorého blízkosti sú zakázané akékoľvek demonštrácie, čo súvisí s výnimočným stavom vyhláseným v krajine po teroristických útokoch z 13. novembra.

 

Zákaz verejných zhromaždení platí aj v niektorých častiach v centre Paríža. Aktivistom organizácie Greenpeace sa však dnes napriek sprísneným policajným opatreniam podarilo vyliezť na Triumfálny oblúk upevniť tam malý transparent s nápisom "M. Hollande, renouvelez l'énergie" (Pán Hollande, obnovte energiu"). Okrem toho časť vozovky na námestí Place de l'Etoile poliali žltou farbou.

 

Podľa parížskej policajnej prefektúry sa na akcii zúčastnilo okolo 130 osôb, časť z nich polícia predvolala na výsluch. Greenpeace vo svojom vyhlásení ubezpečil, že farba je netoxická a zmývateľná, informoval na svojej webovej stránke denník Le Point.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona