Dohody sa zodvodnia a stúpnu vymeriavacie základy pre živnostníkov

NETKY.SK • 10 August 2012, 11:16 • 2 min
Dohody sa zodvodnia a stúpnu vymeriavacie základy pre živnostníkov

Dohody sa zodvodnia a stúpnu vymeriavacie základy pre živnostníkov - Politika Práca na dohodu sa od januára budúceho roka zodvodní, výška zodvodnenia sa pritom rozdelí podľa viacerých skupín ľudí. Hlasmi vládnych poslancov o tom dnes rozhodla Národná rada

slovakia

left justify in out

img

Práca na dohodu sa od januára budúceho roka zodvodní, výška zodvodnenia sa pritom rozdelí podľa viacerých skupín ľudí. Hlasmi vládnych poslancov o tom dnes rozhodla Národná rada (NR) SR, ktorá definitívne schválila novelu zákona o sociálnom poistení.

Najnižšie percento odvodov budú mať starobní a výsluhoví dôchodcovia. Zo zárobku okrem dane odvedú 23,8 % na starobné dôchodkové poistenie a do rezervného fondu solidarity. Študenti, invalidní a výsluhoví invalidní dôchodcovia budú platiť 29,8 % na celé dôchodkové poistenie, taktiež garančné aj úrazové.

Šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičovi poslanci Smeru-SD podporili oslobodenie študentov od zvýšených odvodov, čo platí pre mladých do 18 rokov a mesačného zárobku do 66 eur. Títo študenti stredných škôl budú tak platiť odvody v rovnakej forme ako v súčasnosti, teda iba na garančné a úrazové poistenie.

Rovnako sa mu podarilo presadiť zaradenie výsluhových dôchodcov do skupiny s nižšími odvodmi, čo však ako prvý navrhoval opozičný poslanec a exminister práce Jozef Mihál (SaS). Všetci ostatní pracovníci na dohodu totiž budú platiť odvody 48,6 %, teda všetky sociálne a zdravotné odvody ako zamestnanci na klasický pracovný pomer.

V prípade živnostníkov sa od budúceho roka posúva hranica minimálneho vymeriavacieho základu, a to z aktuálnych 44,2 % na 50 % priemernej mzdy. Dôležitý je aj fakt, že na určenie vymeriavacieho základu sa použije pomerná časť základu dane neznížená o zaplatené poistné, pričom doteraz sa suma o poistné znižovala.

Postupne má zároveň dôjsť k zániku takzvanej bulharskej konštanty, ktorá sa využíva pri výpočte vymeriavacieho základu, v súčasnosti je to polovica základu dane. Následne sa z vymeriavacieho základu počítajú jednotlivým živnostníkom odvody. Pôjde o postupnú zmenu, najprv sa od júla 2013 zníži na 1,9, potom od júla 2014 na 1,6 a až následne na definitívnu 1,486 od júla 2015.

Novinka nastane aj pri paušálnych výdavkoch. Zachová sa v súčasnosti platný 40-% strop, pričom sa však obmedzí jeho absolútna výška. Maximálny mesačný paušál bude od januára budúceho roka predstavovať 420 eur, čo ročne znamená 5040 eur. Táto zmena u samostatne zárobkovo činných osôb prejaví pri daňovom priznaní za rok 2013, ktoré budú podávať začiatkom roka 2014.

Schválená novela zákona o sociálnom poistení a niektorých ďalších zákonov prináša okrem zmien v prvom pilieri aj iné nastavenie druhého piliera, práce na dohody a živnosť. K definitívnemu hlasovaniu o legislatíve, ktorú podporili 80 poslancov, predchádzala osemdňová diskusia s dominanciou opozičných politikov SDKÚ-DS, SaS a OĽaNO.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona