Dohody EÚ-Maroko sa nevzťahujú na Západnú Saharu

NETKY.SK • 21 December 2016, 13:26 • 2 min
Dohody EÚ-Maroko sa nevzťahujú na Západnú Saharu

BRUSEL - Súdny dvor Európskej únie (ECJ) dnes oznámil, že dohody Európskej únie s Marokom o bližších vzťahoch a obchode by sa nemali všeobecne vzťahovať na spornú oblasť Západnej Sahary.

slovakia

left justify in out

Podľa ECJ by totiž akákoľvek dohoda EÚ s Marokom mala Západnú Saharu spomínať konkrétne - a to aj so zmienkou o tom, že jej obyvatelia súhlasili s tým, aby boli súčasťou takejto dohody. Napísala o tom dnes agentúra AP.

 

Štatút Západnej Sahary patrí k najcitlivejším témam v Marockom kráľovstve. Maroko považuje toto rozsiahle územie s bohatými nerastnými zásobami za svoje "južné provincie" a ostro sa bráni čomukoľvek, čo považuje za ohrozenie svojej územnej celistvosti.

 

Maroko anektovala bývalú španielsku kolóniu Západná Sahara v roku 1975 a bojovalo o ňu s hnutím za nezávislosť Polisario. OSN sprostredkovala v roku 1991 prímerie a vyslala tam misiu mierových síl, ktoré situáciu monitorujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona