Dohodu o bezpečnostných zónach v Sýrii vníma Amerika s veľkou opatrnosťou vzhľadom na predošlé neúspechy

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 08:13 • 2 min
Dohodu o bezpečnostných zónach v Sýrii vníma Amerika s veľkou opatrnosťou vzhľadom na predošlé neúspechy

WASHINGTON - Spojené štáty podporujú každé úsilie, ktoré môže skutočne prispieť k mieru v Sýrii a obmedziť tamojšie násilie, vnímajú však s opatrnosťou vyhliadky na úspech dohody Ruska, Turecka a Iránu o tzv. bezpečnostných zónach v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na neúspechy minulých dohôd máme dôvody na opatrnosť," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Heather Nauertová. Washington podľa nej snahy Ruska a Turecka oceňuje, má však svoje pochybnosti. Okrem iného sa týkajú úlohy Iránu ako "ručiteľa" dohody.

 

Turecko, Rusko a Irán podpísali dnes memorandum o vytvorení štyroch tzv. bezpečnostných zón v Sýrii s cieľom zmierniť tamojšiu humanitárnu krízu. Dohoda začne platiť v sobotu, pričom Moskva oznámila, že spraví všetko pre to, aby nad vymedzenými oblasťami nemohli lietať vojenské lietadlá.

 

Dohoda vznikla na mierových rokovaniach o Sýrii, ktoré sa konali v kazašskej Astane. Svojich zástupcov na nich mali aj USA, podľa Nauertovej však neboli "priamym účastníkom" a nie sú účastníkom tejto dohody.

 

Spojené štáty očakávajú, že sýrska vláda zastaví útoky na civilistov a povstalcov, čo doposiaľ nikdy neurobila. Dané prísľuby však musí splniť aj sýrska opozície, doplnila hovorkyňa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies