Dohoda zastavila násilie na Ukrajine, demonštranti však neodišli

NETKY.SK • 22 Február 2014, 10:24 • 2 min
Dohoda zastavila násilie na Ukrajine, demonštranti však neodišli

KYJEV - Prelomová dohoda medzi prezidentom a opozíciou na Ukrajine zastavila dva dni násilností, ktoré premenili centrum Kyjeva na vojnovú zónu a vyžiadali si najmenej 77 obetí.

slovakia

left justify in out

Dohoda priniesla prelomové politické zmeny a splnila mnohé požiadavky demonštrantov. Tisíce z nich však napriek tomu na hlavnom Námestí nezávislosti ostávajú a žiadajú odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča. Podľa korešpondentov BBC je úrad prezidenta nestrážený a opozícia má očividne nad vládnou štvrťou plnú kontrolu.


Cesty vedúce k sídlu prezidenta obsadili demonštranti a brány sú zamknuté, pričom vo vnútri je už len zopár bezpečnostných strážcov. Objavujú sa tiež nepotvrdené správy, že Janukovyč Kyjev opustil. Jedna skupina ultrapravicových demonštrantov pohrozila, že bude konať, pokiaľ prezident do sobotného rána neodstúpi. 

Ukrajinský parlament v piatok odhlasoval zmenu ústavy do podoby spred roka 2004, keď mala hlava štátu menšie právomoci, ako je to dnes. Zvýšili sa tak právomoci parlamentu, ktorý bude napríklad môcť menovať kľúčových ministrov. Poslanci to hneď využili a odvolali ministra vnútra Vitalija Zacharčenka za použitie neprimeranej sily voči demonštrantom. Parlament navyše odsúhlasil prepustenie uväznenej expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorá je vo väzbe už vyše dvoch rokov. Prijaté zmeny sú súčasťou dohody sprostredkovanej EÚ, ktoré podpísal prezident Janukovyč a zástupcovia opozície. Ďalším dôležitým bodom je vytvorenie novej prechodnej koaličnej vlády do desiatich dní od podpisu dohody. Prezidentské voľby sa budú konať po prijatí novej ústavy a po zmene volebného zákona, no nie neskôr než v decembri 2014. Presný termín stanovený nebol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona