Dohoda Slovenska s Rakúskom o migrantoch vyvolala ostrú kritiku

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 17:52 • 2 min
Dohoda Slovenska s Rakúskom o migrantoch vyvolala ostrú kritiku

VIEDEŇ - Dohoda o presune 500 migrantov z Rakúska na Slovensko dnes vyvolala ostrú kritiku zo strany ľudskoprávnych organizácií a rakúskych politikov.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník rakúskej pobočky organizácie Amnesty International (AI) Heinz Patzelt sa pre verejnoprávny rozhlas ORF vyjadril, že zverejnený zámer v ňom vyvoláva "zhnusenie a zdesenie". Hovorkyňa opozičnej strany Zelených Alev Korunová postup vlády odsúdila slovami, že "neoliberálnu logiku, podľa ktorej musí byť všetko čoraz lacnejšie, teraz už nezastavia ani ľudské práva", uviedla agentúra APA.
     

Patzelt v programe rozhlasovej stanice Ö1 kritizoval predovšetkým výrok rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej, že toto riešenie bude pre Rakúsko "v konečnom dôsledku lacnejšie" a dodal, že Viedeň pristupuje k utečencom, akoby išlo o "úschovu batožiny". Rakúsko by pritom dokázalo nájsť možnosti, ako migrantov dôstojne ubytovať, citovala Patzelta agentúra APA.
     

Korunová sa vo svojom vyhlásení zmienila o "azylovom dampingu v Európe" a spýtala sa, či budú Rakúšania ľudí hľadajúcich útočisko odsúvať "ďalej na okraj EÚ, ak sa objaví ešte 'lacnejšia' krajina, ako je Slovensko". Vyjadrila tiež presvedčenie, že plán odsunu je v rozpore s rakúskym azylovým právom.
     

Bernd Wachter, generálny tajomník humanitárnej organizácie Caritas Österreich, podľa APA na jednej strane víta každú príležitosť na zlepšenie podmienok v azylovom centre Traiskirchen, ohlásený plán však nepovažuje za trvalé riešenie.
     

Rakúske ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že Slovensko dočasne presunie 500 migrantov umiestnených momentálne v preplnenom zariadení v Traiskirchene. Miklová-Leitnerová dospela k dohode v stredajšom telefonáte so slovenským rezortným partnerom Robertom Kaliňákom, ktorý informáciu potvrdil s tým, že krajiny budú náklady na starostlivosť o migrantov znášať spoločne.
     

Agentúra APA uviedla, že podľa údajov rakúskeho ministerstva vnútra sa predpokladá umiestnenie migrantov v Gabčíkove, a to v budove patriacej Technickej univerzite v Bratislave. Prvých 50 osôb presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri.
     

Rakúsko dohodu oznámilo v deň konania neformálneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Luxemburgu zameraného na otázku prerozdeľovania migrantov medzi jednotlivými štátmi EÚ. Rakúske ministerstvo vnútra označilo presun migrantov za pilotný projekt, pričom ráta s rozšírením jeho trvania na dva roky. Predmetom spolupráce je pritom len starostlivosť o migrantov, zatiaľ čo samotné azylové konanie budú naďalej viesť rakúske úrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies