Dohoda s veriteľmi priniesla Grékom úľavu, ale aj väčší hnev voči Nemcom

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 14:29 • 2 min
Dohoda s veriteľmi priniesla Grékom úľavu, ale aj väčší hnev voči Nemcom

ATÉNY - Gréci dnes privítali kompromisnú dohodu s veriteľmi so zmiešanými pocitmi - na jednej strane im priniesla úľavu, ale zároveň ešte väčší hnev, zvlášť na Nemecko.

slovakia

left justify in out

Je im jasné, že ich čakajú veľmi tvrdé úsporné opatrenia a reformy, ktoré môžu viesť k rozštiepeniu vládnej strany a vyvolať búrlivé protesty. Informovala o tom agentúra Reuters. Premiér Alexis Tsipras sa vracia späť do Atén s dohodu, ktorá je oveľa prísnejšie ako úsporné opatrenia, ktoré Gréci odmietli v referende 5. júla. Má pritom len pár dní na to, aby potlačil opozíciu vo vlastnej strane Syriza - pravdepodobne vyhodí najväčších a odporcov dohody - a presadil reformné zákony v parlamente.

 

Ešte pred tým, ako kompromisná dohoda nadobudla jasnejšie obrysy, ju jeden z gréckych ministrov označil za nerealizovateľnú a predpovedal, že krajinu čakajú v priebehu niekoľkých mesiacov predčasné voľby.

Tsipras bude potrebovať podporu opozičných poslancov, jednou z možností je vytvorenie vlády národnej jednoty.

Mnohí Gréci označili dohodu za Pyrrhovo víťazstvo a hoci väčšina Grékov si chcela nechať euro, podmienky za udržanie v eurozóne im pripadajú príliš tvrdé.

 

Grécka ekonomika sa šesť rokov zmietala v recesii a po krátkom oživení v minulom roku jej výkon opäť klesá, a to čoraz strmšie. Banky v Grécku sú od 29. júna zatvorené a denne sa zatvárajú aj desiatky podnikov, najmä malých. Niektorí Gréci si ventilujú svoj hnev na nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a ministrovi financií Wolfgangovi Schäubleovi. Titulky dnešných gréckych novín boli plné odkazov na druhú svetovú vojnu a výčitiek na adresu Nemecka, že sa snaží ponížiť Grécko za jeho odpor k ďalším škrtom a reformám.

 

Grékov najviac rozzúril návrh ministra Schäubla (ktorý však nakoniec nie je zahrnutý v dohode) na dočasné vylúčenie Grécka z eurozóny. Nemecká okupácia Grécka za druhej svetovej vojny je tento rok neustále sa opakujúcou témou v zadlženej krajine. Predseda gréckeho parlamentu sa dokonca pokúšal otvoriť otázku vojnových reparácií a vytvoril komisiu, ktorá má vypočítať, koľko by mal Berlín Grécku zaplatiť za vynútené úvery počas vojny.

 

"Nemci sa vracajú, nie so silou svojich zbraní, ale so silou svojej ekonomiky. Chcú vnútiť svoju politiku vládam v údajne zjednotenej Európe," hlása dnes ľavicový denník Efimerida Ton Syntakto. Dohoda s eurozónou zachránila Grécko pred bankrotom, ale za cenu veľkej bolesti. Už dnes večer sa majú v centre Aténe konať demonštrácie proti dohode. Aj krajne ľavicové krídlo strany Syriza je pripravené na boj.

 

Po 17 hodinách rokovaní uzavreli lídri eurozóny dohodu, ktorá je ponížením Grécka a celého národa, uvádza sa na webovej stránke odporcov kompromisu vo vládnej strane. Podmienky dohody sú podľa nich príliš kruté a obvinili Nemecko, že si z Grécka urobilo zadlženú kolóniu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona