Dohoda s Ukrajinou o železničnej doprave sa zmení

NETKY.SK • 26 Február 2014, 11:11 • 2 min
Dohoda s Ukrajinou o železničnej doprave sa zmení

BRATISLAVA - Vláda SR v stredu schválila návrh na uzavretie dohody s vládou Ukrajiny o zmene a doplnení dvojstrannej dohody o železničnej doprave cez štátnu hranicu z roku 1995. Zmenu dohody si vyžiadala transformácia železníc, liberalizácia železničnej dopravy a vstup SR do schengenského priestoru. Zmenu dohody má za SR podpísať minister dopravy, prípadne minister zahraničných vecí, veľvyslanec v Kyjeve alebo štátny tajomník rezortu dopravy. Po podpise vládnej dohody sa nevyžaduje súhlas Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Podľa materiálu, ktorý predložil minister dopravy Ján Počiatek, rokovania expertov k návrhu dohody sa začali v roku 2008 a bol dohodnutý spoločný text zmeny dohody. Namiesto pojmu železnice sa zavádza nový všeobecný pojem železničný subjekt a dopĺňa sa jeho definícia. Ďalšia zmena súvisí s prekračovaním vonkajších hraníc Európskej únie, ktoré možno prekračovať podľa schengenského acquis len na základe cestovného dokladu. Zodpovedá ustanoveniam Dohody medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou o uľahčení vydávania víz, ktorá nadobudla platnosť 1. januára 2008 a Kódexu schengenských hraníc. Po viacnásobnej výmene pripomienok bolo znenie časti dohody finalizované na zasadnutí slovensko-ukrajinskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu v júna 2011 v Michalovciach. 


Príprava zmeny dohody bola prerušená, keď sa v júni 2011 ukázalo, že Ukrajina začala uplatňovať na území SR svoj zákon o kontrole cestujúcich vo vlakoch. Ministerstvo dopravy diplomatickou cestou nesúhlasilo s týmto postupom. Na rokovaní expertov SR a Ukrajiny vlani v auguste v Bratislave bol finalizovaný návrh dohody. Na základe smernice Európskeho parlamentu a Rady z novembra 2012, ktorou sa zriaďuje jednotný európsky železničný priestor, bol návrh dohody zaslaný Európskej komisii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies