Dohoda s Enelom o predaji elektrární je v nedohľadne, problém možno prejde na nového vlastníka

NETKY.SK • 7 Október 2015, 12:37 • 2 min
Dohoda s Enelom o predaji elektrární je v nedohľadne, problém možno prejde na nového vlastníka

BRATISLAVA - Štát sa stále nedohodol s talianskou spoločnosťou Enel na vyrovnaní sa za privatizáciu ich 66-percentného podielu Slovenských elektrární (SE). Je otázne, či sa tak stane ešte pred predajom majoritného podielu elektrární.

slovakia

left justify in out

„Táto téma ešte uzatvorená nie je,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa ministra hospodárstva Miriam Žiaková. Na otázky, či štát rokuje s Enelom o danej problematike, a ak nie tak prečo, hovorkyňa nereagovala. Taliansky Enel v súčasnosti exkluzívne rokuje s českou energetickou skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) o predaji svojho podielu v elektrárňach. Ak sa štát pred predajom nedohodne s Enelom na vyrovnaní za privatizáciu môže to byť určitá výhoda v podobe nižšej predajnej ceny pre nového majiteľa akcií.

 

Podľa analytika z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Petra Marčana, s najväčšou pravdepodobnosťou preberie podmienku vyrovnania sa spolu s kupovaným podielom nový vlastník. „Samozrejme, že riziko súvisiace s možnosťou, že bude za Slovenské elektrárne ešte doplácať, zohľadní vo svojej dohode s Enelom,“ konštatoval pre portál vEnergetike.sk Marčan. Právnik so skúsenosťami z energetickej oblasti, ktorý si neželal byť menovaný, tvrdí, že sa nedá vylúčiť možnosť štátu a spoločnosti Enel dojednané záväzky v transakčných dokumentoch na základe vzájomnej dohody zmeniť. „K takýmto zmenám môže dôjsť aj v rámci komplexného riešenia transakcie odpredaja podielu spoločnosti Enel v Slovenských elektrárňach tretej strane, a to v rámci jednaní všetkých troch účastníkov procesu. To znamená Enelu, štátu a nového nadobúdateľa v rámci schvaľovania transakcie,“ myslí si


Definitívne ukončenie privatizácie SE začala riešiť ešte prvá vláda Roberta Fica. Jeho vtedajší vládny kabinet dal ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi úlohu, na základe ktorej mal minister do konca novembra 2009 podpísať a uzatvoriť dodatok k zmluve o predaji 66-percentného podielu Slovenských elektrární talianskej spoločnosti Enel a tým definitívne ukončiť proces privatizácie. Minister Jahnátek následne navrhol vládnemu kabinetu, aby súhlasil s tým, že štát nebude žiadať doplatok za elektrárne, pričom Enel sa taktiež vzdá svojich dodatočných finančných nárokov. S týmto variantom však nesúhlasili ministri za SNS. Ministerstvo hospodárstva v minulom roku vedené už ministrom Pavlom Pavlisom, oznámilo, že bude od Enelu žiadať za privatizáciu elektrární doplatok 200 miliónov eur. Enel sa však so štátom ani po takmer desiatich rokoch nedohodol na vyrovnaní sa za predaj elektrární.


Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies