Dohoda OPEC-u o redukcii ťažby je podľa Iránu správnym krokom

NETKY.SK • 17 Október 2016, 14:20 • 2 min
Dohoda OPEC-u o redukcii ťažby je podľa Iránu správnym krokom

TEHERÁN - Predbežná dohoda v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzení ťažby na úrovni 32,5 mil. až 33 mil. barelov denne je podľa námestníka iránskeho ministra ropného priemyslu "malým krokom, ale krokom správnym smerom".

slovakia

left justify in out

Námestník ministra Amir Hossein Zamaninia to uviedol v pondelok, pričom povedal, že Irán v súčasnosti ťaží 3,85 mil. barelov denne. Doteraz Teherán hovoril, že o prípadnom strope pre ťažbu bude uvažovať až po tom, keď jeho produkcia dosiahne úroveň z obdobia pred sankciami, čiže 4 mil. barelov denne. 


Irán redukciu ťažby odmietal, keďže sa snaží obnoviť svoj ropný priemysel po tom, ako sa začiatkom tohto roka zrušili zahraničné sankcie voči Teheránu pre jeho jadrový program. Na obmedzení ťažby sa členovia OPEC-u dohodli v závere septembra. Cieľom obmedzenia je zmenšiť globálny prebytok ropy, ktorý smerom nadol tlačí ceny už viac ako dva roky.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona