Dohoda o zimných dodávkach plynu Ukrajine vyprší za necelé 2 mesiace

NETKY.SK • 3 Február 2015, 16:00 • 2 min
Dohoda o zimných dodávkach plynu Ukrajine vyprší za necelé 2 mesiace

KYJEV - Dočasná dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom o dodávkach plynu počas zimy vyprší už za necelé dva mesiace. Analytici preto v tejto súvislosti upozorňujú na kriticky nízke zásoby plynu na Ukrajine, ktoré môžu ohroziť jeho dodávky do celej Európy. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Súčasná dohoda vyprší 31. marca a Moskva a Kyjev nedosiahli takmer žiadny pokrok pri rokovaniach o novej zmluve. Rusko sa pritom chce vrátiť k pôvodnému kontraktu a k cenám za plyn pre Ukrajinu, ktoré vyvolali spor medzi oboma štátmi. Ukrajina ich napadla na arbitrážnom súde, ale ten bude o spore rozhodovať až v roku 2016.
     

Ak sa obe strany nedohodnú a Rusko zastaví export plynu na Ukrajinu hrozí, že jej zásoby sa prepadnú na najnižšiu úroveň za celú dekádu. Európska únia (EÚ) má z minulosti zlé skúsenosti s podobnými spormi medzi Kyjevom a Moskvou, ktoré sa počas zimy v rokoch 2006 a 2009 skončili zastavením transportu komodity do celej Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu.
     

Brusel sa preto snaží sprostredkovať novú dohodu. Štáty EÚ odoberajú 40 % z ruského plynu práve cez ukrajinskú vetvu plynovodu.
     

Ukrajina mala 1. februára vo svojich zásobníkoch uskladnených 9,25 miliardy kubických metrov (m3) plynu, čo je len 29 % z ich kapacity. A v prípade, že z nich bude ešte čerpať, klesnú do konca marca na 3 miliardy m3 plynu.
     

Ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz sa snaží doplniť zásobníky a znížiť spotrebu plynu v krajine. Okrem dovozu zo štátov EÚ rokuje o dodávkach aj s ruským energetickým gigantom Gazprom, uviedla hovorkyňa Naftogazu Aliona Osmolovská. Dodala, že ukrajinská firma nechce odčerpávať z potrubia plyn určený pre Európu.
     

Ukrajina obnovila dovoz komodity z Ruska len vlani v decembri po šiestich mesiacoch od zastavenia dodávok, a to vďaka dohode, ktorú medzi Moskvou a Kyjevom pomohla sprostredkovať EÚ. Dohoda umožňuje Naftogazu nakupovať plyn od Ruska počas zimy so zľavou, za nižšiu cenu ako Moskva pôvodne žiadala.
     

Štáty väčšinou plnia zásobníky plynom počas leta, mimo vykurovacej sezóny, keď je jeho spotreba nižšia. Ukrajina však po zastavení ruského exportu od polovica júna 2014 svoje zásobníky naplniť nemohla. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies