Dohoda o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ platí do dnešného dňa

NETKY.SK • 1 Január 2016, 15:34 • 2 min
Dohoda o voľnom obchode medzi Ukrajinou a EÚ platí do dnešného dňa

BRUSEL - Dlho očakávaná dohoda o voľnom obchode medzi Ukrajinou a Európskou úniou (EÚ), ktorá rozšíri hospodárske vzťahy medzi európskym blokom a bývalou sovietskou republikou, začala platiť od dnešného dňa.

slovakia

left justify in out

A to aj napriek tlaku Ruska, ktoré chcelo jej ďalší odklad. Informovala o tom agentúra DPA. Dohoda totiž vstúpila do platnosti o rok neskôr, ako EÚ pôvodne plánovala, keďže Rusko sa snažilo zabrániť Ukrajine nadviazať tesnejšie vzťahy s EÚ.

 

Dohoda o voľnom obchode ruší colné bariéry a garantuje Ukrajine prístup na obrovský európsky trh, čo by malo pomôcť ukrajinskej ekonomike, ktorá zápasí s recesiou. Podľa údajov Bruselu je 28-členný európsky blok najväčším obchodným partnerom Ukrajiny, podieľa sa viac ako jednou tretinou na celkovej obchodnej výmene bývalej sovietskej republiky. "K zmene nedôjde za jednu noc, vyžaduje si to veľa práce a investícií," vyhlásila vo štvrtok (31.12.) eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Zároveň však dodala, že dohoda poskytuje Ukrajine "jedinečnú príležitosť" na stabilizáciu, diverzifikáciu a rozvoj ekonomiky.

 

Podľa dohody EÚ pomôže Kyjevu prispôsobiť sa štandardom a pravidlám EÚ v oblastiach, ako sú hospodárska súťaž, verejné obstarávanie a intelektuálne vlastnícke práva. Rusko však od začiatku protestovalo proti plánom Kyjeva na zblíženie sa s EÚ pre obavy z negatívneho vplyvu zmeny orientácie Ukrajiny na jeho ekonomiku.

 

Brusel a Kyjev v snahe zmierniť obavy Moskvy súhlasili s odkladom dohody o jeden rok. Usporiadali desiatky rokovaní s Ruskom, ale bez úspechu. Nepodarilo sa im nájsť spoločné východisko napriek tomu, že sa so zástupcami Moskvy stretli viac ako 20-krát. Posledné trojstranné rokovania medzi EÚ, Ruskom a Ukrajinou sa uskutočnili 1. decembra 2015. Ruský prezident Vladimir Putin sa následne v polovici decembra 2015 rozhodol zastaviť platnosť zmluvy o voľnom obchode medzi Ruskom a Ukrajinou od 1. januára 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies