Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a USA sa do konca roka asi neuzatvorí

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 08:42 • 2 min
Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a USA sa do konca roka asi neuzatvorí

RIGA - Dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi sa pravdepodobne do konca tohto roka nepodarí uzatvoriť. Povedal to dnes lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevics. Dôvodom sú pokračujúce rozdielne názory vo viacerých oblastiach. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme vylúčiť, že celý proces bude trvať dlhšie," povedal Rinkevics po stretnutí s ministrami obchodu krajín Európskej únie v Rige. Lotyšsko je v súčasnosti predsedajúcou krajinou Európskej únie.

 

Rozhovory o takzvanom Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) sa začali v júli 2013, pokrok v rokovaniach bol však omnoho slabší, než sa očakávalo. Stúpenci dohody o voľnom obchode tvrdia, že výrazne podporí hospodársky rast a vytvorí množstvo nových pracovných príležitostí. Naopak, jej kritici sú presvedčení, že zredukuje súčasnú ochranu spotrebiteľov a umožní korporáciám blokovať pre ne nevýhodné regulačné opatrenia.

 

Predstavitelia Európskej únie by chceli, aby sa rozhovory dokončili ešte tento rok. Obávajú sa totiž, že celý proces sa v budúcom roku zastaví, keďže v roku 2016 sú v USA prezidentské voľby. "Chceli by sme to uzatvoriť ešte počas Obamovej administratívy," povedala komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová. "Hlavné však je, aby to bola dobrá dohoda, nie rýchla dohoda," dodala. Upozornila, že stále sa nepodarilo odstrániť mnohé prekážky, zatiaľ čo podľa Rinkevicsa "je tu stále niekoľko otázok, v ktorých sa EÚ a USA nezhodujú".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies