Dohoda o svetovom obchode napokon nebude

NETKY.SK • 1 August 2014, 08:40 • 2 min
Dohoda o svetovom obchode napokon nebude

ŽENEVA - Predstavitelia Svetovej obchodnej organizácie sa vo štvrtok nedokázali dohodnúť na podobe globálnej dohody, ktorá mala byť prvou reformou svetového obchodu za dve desaťročia. Dohodu zablokovala India.

slovakia

left justify in out

"Neboli sme schopní nájsť riešenie, ktoré by nám umožnilo prekonať rozpory," povedal generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo. Predstavitelia WTO dohodu v hodnote 1 bil. USD uzavreli už v decembri minulého roku na Bali, do 31. júla ju však bolo treba potvrdiť a zapísať do pravidiel WTO. Dohoda mala podľa odhadov priniesť celosvetovo 21 mil. pracovných miest.

 

India trvala na tom, že výmenou za súhlas s dohodou žiada voľnejšie pravidlá v oblasti skladovania potravín a subvencií. Indiu podporili Kuba, Venezuela a Bolívia. India trvala na tom, že dohoda v tejto oblasti sa musí dosiahnuť spoločne s obchodnou dohodou, pričom z výsledkov decembrových rokovaní vyplýva, že predstavitelia WTO majú čas do roku 2017. 

 

"Tento výsledok nerobí víťaza z nikoho," povedal austrálsky minister obchodu Andrew Robb. Podľa neho pritom najväčší prospech z dohody by mali rozvíjajúce sa krajiny. Podľa jeho slov je Austrália z výsledku sklamaná. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies