Dohoda o predĺžení prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi zatiaľ neexistuje

NETKY.SK • 7 August 2014, 06:47 • 2 min
Dohoda o predĺžení prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi zatiaľ neexistuje

KÁHIRA - Dohoda o predĺžení 72-hodinového prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktoré sa začalo v utorok v pásme Gazy, zatiaľ neexistuje. Uviedol to v noci nadnes Músá Marzúk, vysoko postavený predstaviteľ militantného hnutia Hamas, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Izrael v stredu oznámil, že je pripravený rozšíriť trojdňové prímerie, ktoré vyprší v piatok, a vyslal delegáciu do Káhiry, kde bude prostredníctvom egyptských sprostredkovateľov pokračovať v rokovaní s palestínskou stranou.

 

Napriek tomu, že je Marzúk členom politického vedenia Hamasu, nepatrí do tajného vedenia tohto islamistického hnutia. Počas rokovaní, ktoré viedli k uzavretiu prímeria, rokoval s Egyptom priamo. Podľa egyptských predstaviteľov rozhovory pokračujú.

 

Americký prezident Barack Obama vyjadril podporu snahám Káhiry o sprostredkovanie trvalejšieho prímeria v palestínskej prímorskej enkláve, pričom zdôraznil potrebu zachovania tohto stavu bez bojov. Zároveň vyzval na vytvorenie mierového plánu, ktorý by zabezpečil, že pásmo Gazy nebude slúžiť na odpaľovanie ďalších rakiet na Izrael.
 

"Budeme sa naďalej neochvejne snažiť posunúť tento proces dopredu," povedal šéf Oválnej pracovne na tlačovej konferencii po skončení americko-afrického summitu vo Washingtone. Obama takisto vyzval na zapojenie sa do vyjednávania aj palestínske vedenie v Predjordánsku, ktoré zastáva konvenčné politické názory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies