Dohoda o pomoci Grécku podporila euro, jeho kurz prekročil 1,10 USD/EUR

NETKY.SK • 11 August 2015, 18:35 • 2 min
Dohoda o pomoci Grécku podporila euro, jeho kurz prekročil 1,10 USD/EUR

FRANKFUT NAD MOHANOM - Predbežná dohoda veriteľov s Gréckom o novom záchrannom programe podporila spoločnú európsku menu, ktorej kurz dnes vzrástol nad úroveň 1,10 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1043 USD, pričom v rannom obchodovaní jeho kurz padol až na 1,0961 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1055 (1,0960) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9046 (0,9124) eura.

 

"Dohoda s veriteľmi bola príčinou kurzových ziskov eura," uviedla devízová expertka Commerzbank Thu Lan Nguyen. Európska komisia označila dohodu za "základnú dohodu na technickej úrovni". Ešte je potrebné doladenie detailov. Dohoda však nedokázala trvalejšie podporiť spoločnú menu. "Táto téma nehrá na devízovom trhu veľkú úlohu," myslí si Nguyen.

 

Zhoršovanie situácie v čínskej ekonomika najprv v noci nadnes podporilo dolár voči euru. "O dolár bol záujem ako o bezpečný prístav," uviedla Nguyen. Čínska centrálna banka devalvovala domácu menu približne o 2 % a jüan sa dostal na najnižšiu úroveň takmer za tri roky. Týmto spôsobom chce podporiť export. Dolár si však zisky dlho neudržal, pretože prehĺbenie krízy v Číne môže mať negatívny vplyv aj na menu Spojených štátov. "Nakoniec môže kríza v Číne spôsobiť, že americká centrálna banka odloží zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré sa očakáva v septembri," uviedla Nguyen.

 

Euro okrem toho výrazne posilnilo voči švajčiarskemu franku a jeho kurz sa s 1,0883 CHF/EUR dostal na najvyššiu úroveň od 15. januára. "Dôvodom môže byť lepší vývoj ekonomiky a inflácie v eurozóne," myslí si Nguyen. Navyše investori predpokladajú, že švajčiarska centrálna bank by mohla vzhľadom na komplikovanú situáciu v ekonomike ešte viac uvoľniť menovú situáciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona