Dohoda o európskej dani z finančných transakcií je vraj na dosah, tvrdí Schelling

NETKY.SK • 21 Máj 2017, 16:33 • 2 min
Dohoda o európskej dani z finančných transakcií je vraj na dosah, tvrdí Schelling

VIEDEŇ - Dohoda o európskej dani z finančných transakcií je už na dosah. Vyhlásil to dnes rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling, podľa ktorého dohodu podporili ďalšie krajiny a nová francúzska vláda dokončuje jej revíziu.

slovakia

left justify in out

Návrh na zdanie podielu z akciových a derivátových transakcií medzi finančnými inštitúciami predložili Nemecko a Francúzsku v roku 2012. Je však považovaná skôr za politický symbol, ako za snahu o korekciu nevhodného správania bánk, ktoré viedlo k vypuknutiu globálnej finančnej krízy, najhoršej v tomto storočí. "V podstate je hotová, pretože mám sľub dvoch z troch štátov - Slovenska, Slovinska a Belgicka, že sa pripoja," povedal Schelling, jeden z hlavných koordinátorov plánu, pre rakúsky rozhlas ORF.

 

Nespresnil, ktoré dve krajiny sa zaviazali podporiť dohodu. Pôvodne mala platiť pre celú Európsku úniu, ale väčšina z 28 členov bloku od nej ustúpila. Zavedenie tejto dane aktuálne podporuje len 10 štátov: Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Grécko. Niektoré štáty ju už na svojom území zaviedli.

 

Nový francúzsky minister financií Bruno Le Maire požiadal o čas na preskúmanie plánu, uviedol Schelling a pripomenul, že Francúzsko tradične patrí medzi aktívnych podporovateľov novej dane.

Na rade je teraz Európska komisia, ktorá by mala navrhnúť legislatívu, a potom ministri rozhodnú, kedy začne platiť. Schellingov optimistický tón však kontrastuje s vyhlásením jeho nemeckého kolegu Wolfganga Schäubleho, ktorý minulý týždeň povedal, že schválenie tejto dane tak skoro neočakáva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona