Dohoda o brexite je na spadnutie, EÚ však zastáva iný názor

NETKY.SK • 15 Október 2019, 18:51 • 2 min
Dohoda o brexite je na spadnutie, EÚ však zastáva iný názor

LONDÝN/BRUSEL - Britský premiér Boris Johnson je zrejme už veľmi blízko k dosiahnutiu dohody o brexite po tom, čo urobil veľké ústupky voči požiadavkám Európskej únie v otázke írskej hranice. V dnešných hodinách o tom informoval britský denník Guardian.

slovakia

left justify in out

Návrh dohody by mohol byť zverejnený v stredu ráno, uviedli vysokopostavené zdroje z Británie a EÚ pre Guardian. Avšak dvaja predstavitelia EÚ následne pre tlačovú agentúru Reuters povedali, že správa o tom, že Británia a Európska komisia sa už blížia ku konečnému textu brexitovej dohody, je "predčasná". Tretí zdroj poznamenal, že nastalo určité "výrazné zblíženie názorov" počas technických rozhovorov.

 

img

 

Podľa dostupných informáciíbritského denníka sa rokovacie tímy v zásade dohodli, že colná hranica bude prechádzať Írskym morom. Toto more oddeľuje ostrovy Írsko a Veľká Británia. Takéto riešenie odmietla predchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová, podľa jej vtedajších slov takúto dohodu by žiadny britský premiér neprijal.

 

img

 

Johnson však bude teraz potrebovať súhlas parlamentu - vrátane severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP), tvrdých zástancov brexitu z Konzervatívnej strany a aj euroskeptického zoskupenia konzervatívcov známeho ako Európska výskumná skupina (ERG). Na základe tejto dohody bude totiž Severné Írsko stále právne súčasťou colného územia Spojeného kráľovstva. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies