Dohoda medzi Unionom a ANS zatiaľ nevznikla, vraví Drucker

NETKY.SK • 7 December 2016, 13:34 • 2 min
Dohoda medzi Unionom a ANS zatiaľ nevznikla, vraví Drucker

BRATISLAVA - Dohoda medzi Union zdravotnou poisťovňou a Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) zatiaľ nie je. Povedal to po rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ako pokračoval, v utorok sa uskutočnilo stretnutie oboch strán na ministerstve zdravotníctva. Šéf rezortu sa ho pre chorobu nezúčastnil.

slovakia

left justify in out

"Apeloval som potom telefonicky na obidve strany, aby hľadali riešenie," poznamenal Drucker. Minister zároveň zopakoval, že súčasná situácia napriek tomu, že dohoda nie je, nijakým spôsobom nevytvára tlak na pacienta. Zdravotná starostlivosť podľa neho nie je ohrozená. "Zmluvy sú platné takmer do konca budúceho roka," doplnil.


Členka predstavenstva a riaditeľka sekcie nákupu zdravotnej starostlivosti, revíznych činností a programov zdravia Union ZP Elena Májeková v pondelok konštatovala, že zdravotná poisťovňa chce v rokovaniach s ANS nájsť kompromis. Zdravotná poisťovňa už začala z nemocníc sťahovať peniaze. "Úhrada príplatkov bola dohodnutá v štyroch splátkach, kde tú prvú sme zrealizovali," povedala. Od fakultných a univerzitných nemocníc Union nebude žiadať vrátenie príplatkov. "So všetkými štátnymi nemocnicami, okrem teda dvoch, sme sa dohodli na úsporných opatreniach. A úspory z týchto opatrení sú vyššie ako tie príplatky, ktoré by sme od nich pýtali," vysvetlila Májeková.


Podľa zverejnených informácií vypovedalo Unionu do pondelka zmluvu 40 nemocníc združených v ANS. Nemocnice reagujú na postup zdravotnej poisťovne, ktorá chce od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby jej vrátili príplatky. Union ZP k tomuto kroku pristúpila pre nedostatočné dofinancovanie zdravotníctva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies