Dohoda medzi EÚ a USA: Budú Američania diktovať Európe?!

NETKY.SK • 2 Február 2015, 12:44 • 2 min
Dohoda medzi EÚ a USA: Budú Američania diktovať Európe?!

BRATISLAVA - Budú USA diktovať podmienky Európe? Aj táto otázka je v pozadí pripravovanej obchodnej dohody medzi EÚ a Spojenými štátmi americkými. Existujú totiž obavy, že krajiny únie aj samotný Brusel sa ocitnú pod neprimeraným tlakom, aby si prispôsobili štandardy spolu s americkými partnermi, píše dnešná PRAVDA.

slovakia

left justify in out

EÚ by mala dohoda ročne priniesť 60 až 119 miliárd eur. V prepočte na jednu štvorčlennú rodinu únie majú byť prínosy približne 545 eur ročne.

 

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung však varoval, že rokovania o dohode o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) sa môžu skomplikovať. Dostal sa k tajnému dokumentu, v ktorom sa Európska komisia zaoberá obchodnými prekážkami.

 

"Žiadne z opatrení nepovedie k obmedzeniu rozhodnutí štátov a legislatívneho procesu," uviedol pre denník Pravda Joseph Waldstein Wartenberg z tlačového oddelenia EK. Na Slovensku okolo dohody vládne politické ticho, uvádza denník.

 

Zahranično-politický analytik Radovan Geist nepostrehol na Slovensku vplyvnú skupinu, ktorá by vyjadrila zásadné výhrady. "Dnes jednofarebná vláda na európskej úrovni podporuje čo najrýchlejšie dosiahnutie dohody a Slovensko zásadne nevyslovilo závažné výhrady...," zhodnotil analytik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies