Dohoda má v porovnaní s výpoveďou viacero výhod

NETKY.SK • 8 Január 2013, 12:29 • 2 min
Dohoda má v porovnaní s výpoveďou viacero výhod

Dohoda má v porovnaní s výpoveďou viacero výhod - Radíme Skončenie pracovného pomeru dohodou má v porovnaní s výpoveďou viaceré výhody. Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom, vysv

slovakia

left justify in out

img

Skončenie pracovného pomeru dohodou má v porovnaní s výpoveďou viaceré výhody. "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom," vysvetľuje pre TASR jednu z výhod dohody advokát Dušan Nitschneider.
      Tento deň pritom nemusí byť pracovným dňom a nemusí byť ani pevne určený. Dohodu totiž možno ohraničiť napríklad dobou potrebnou na dokončenie prác či skončením práceneschopnosti pracovníka. Vždy však musí byť skončenie pracovného pomeru určená tak, aby nevznikli pochybnosť o dni, ktorým sa pracovný pomer má skončiť.
      Zákon požaduje pre dohodu o skončení pracovného pomeru písomnú formu. Nedostatok písomnosti však na rozdiel od výpovede neznamená neplatnosť dohody, a teda aj dohoda uzatvorená ústne je platná. "Z dôvodu právnej istoty pre obe strany je však vždy vhodné vyhotoviť písomné znenie dohody, a to aj s ohľadom na administratívne a evidenčné povinnosti," dodáva advokát.
      Jednou z najväčších výhod dohody je podľa Nitschneidera jej flexibilita. Strany totiž jej prostredníctvom môžu skončiť pracovný pomer prakticky kedykoľvek a za podmienok výhodných alebo aspoň akceptovateľných pre obe strany.
      Pri dohode sa zároveň neuplatňuje ochranná doba, kedy nemožno zamestnancovi dať výpoveď  v období práceneschopnosti či materskej dovolenky. Tiež nie je potrebné, aby zamestnanec odpracoval celú výpovednú dobu, strany si môžu určiť deň skočenia pracovného pomeru tak, ako im vyhovuje.
      "Dohoda môže byť uzatvorená z akéhokoľvek dôvodu," podotýka advokát. Dôvod skončenia nemusí byť v dohode ani uvedený, s výnimkou prípadu, ak o to požiada zamestnanec alebo ak došlo ku skončeniu z organizačných dôvodov. Neuvedenie dôvodu v týchto povinných prípadoch však nespôsobuje neplatnosť dohody.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies