Dodržiavanie týchto zásad zlepší život každému

NETKY.SK • 31 Január 2020, 07:05 • 2 min
Dodržiavanie týchto zásad zlepší život každému

Dodržiavanie zásad sa nikdy nestretávalo s veľkým pochopením.

slovakia

left justify in out

Niektoré pravidlo sa síce plní, ale deje sa tak bez hlbšieho uváženia. Pozdraví sa, lebo to tak hovorí slušnosť, etiketa pri stole diktuje jesť príborom, a preto sa tak robí a dalo by sa pokračovať, až kým by sa podrobne nevypísala určitá všeobecná príručka.


Napriek tomu, je aj iný druh pravidiel, ktoré vyvolávajú viac odpor ako úctu. Nie raz sa dá počuť, ako sa niekto hrdo hlási k tomu, že pravidlá sú predsa na to, aby sa porušovali. Človek a to aj ten najslušnejší, občas jednoducho zatúži byť rebelom a vyslobodiť sa od poučiek.

 

img

 

„Život je príliš ťažký," povedal mi raz niekto, „nejako sa v ňom strácam a uvítal by som, keby bol k nemu nejaký návod." A čo ak taký návod je?

 

Princíp žatvy
„Čo kto zaseje, to bude aj žať," píše sa v Biblii. Na prvé pozretie je to logické, človek by nad tým len mávol rukou a zaoberal sa niečím iným, čo je aktuálnejšie a má z hľadiska priorít prednosť. Keby sa ale princíp žatvy naozaj udomácnil v mysli, vysvetlilo by to mnohé zdanlivo neriešiteľné problémy a dalo by sa do poriadku viac než jedno srdce.


Nedarí sa niekomu? Pravdepodobne to bude spôsobené tým, že kým bol čas sadiť, radšej sa venovala pozornosť niečomu inému. Kým sa zasieva, malo by sa z cesty odpratať sebectvo, malo by sa pracovať, a nie lenivieť a polievať vzťah tak, aby nevyschol. Žatvu sa, žiaľ, nedá oklamať, a čokoľvek prinesie, je výsledok minulosti.

 

img

 

Princíp správania
„Správajte sa k iným tak, ako by ste chceli, aby sa oni správali k vám," hovorí Ježiš.


Viem si predstaviť, ako pri čítaní jednej vety niekto krúti hlavou. Veď to nedáva zmysel. Byť ústretový k tomu, kto takým nie je voči mne, dať a nič neočakávať späť, odpúšťať, keď celé vnútro vrie hnevom a krikom po spravodlivosti, počúvať a nezatvrdzovať sa, aj keď oči pália nevyplakanými slzami - to všetko znie ako čosi nedosiahnuteľné, niečo, čo by síce bolo pekné vziať si a priviazať na hruď, ale pri posudzovaní spoločnosti je to ako požadovať nadľudský výkon.


Ak ale Boh vraví, že je to možné (a on nikdy neklame), potom to tak naozaj je.

 

img

 

Princíp hľadania
„Hľadajte najprv kráľovstvo Božie a ostatné vám bude pridané," vyučuje Ježiš.


Ide o vedomé nasmerovanie citov, vôle a činov tak, aby vedeli rozpoznať, čo je zlato a čo iba napodobenina, čo je večné a čo má trvanie menšie ako jeden deň a noc. Ide o zdôverovanie sa najprv Bohu, potom človeku, o zaujímanie sa o to, čo sa páči Bohu a následné prispôsobenie a aplikovanie do života. Len čo sa tak stane, nešťastie sa vzdiali tak, že sa bude zdať, akoby ani nikdy nejestvovalo.


Kto hľadá, ten vždy nájde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies