Dodávky ruského plynu sú stabilné, hlási Ukrtransgaz

NETKY.SK • 22 December 2014, 11:30 • 2 min
Dodávky ruského plynu sú stabilné, hlási Ukrtransgaz

KYJEV - Dodávky zemného plynu z Ruska pre Ukrajinu od ich obnovenia tento mesiac pokračujú stabilným tempom. Informoval o tom ukrajinský monopolný prepravca plynu, spoločnosť Ukrtransgaz.

slovakia

left justify in out

"Dodávky sú stabilné. Ukrajina 20. decembra získala 23,4 mil. kubických metrov ruského plynu," uviedol hovorca spoločnosti Maxim Beljavský. Objem plynu v domácich podzemných zásobníkoch od začiatku aktuálnej vykurovacej sezóny podľa údajov spoločnosti k 20. decembru klesol o 27,2 % na 12,19 mld. kubických metrov.

 

Ukrtransgaz ďalej informoval, že za 1 mld. kubických metrov plynu z Ruska odobratých v decembri Ukrajina zaplatila 378 mil. USD. Dodávky Rusko zastavilo v lete po tom, čo sa Kyjev a Moskva nedohodli na cene plynu a uhradení dlhov Ukrajiny za odobratý plyn. Obnovenie dodávok k 9. decembru umožnila októbrová dočasná dohoda na novej cene za surovinu počas zimných mesiacov. Tú Moskva, Kyjev a EÚ stanovili na 378 USD za tisíc kubických metrov do konca roka a v prvom kvartáli budúceho roka na 365 USD. Dohoda podľa Kyjeva umožňuje Ukrajine medzi októbrom a marcom nakúpiť z Ruska až 5 mld. kubických metrov plynu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona