Dodávky plynu na Ukrajinu komplikujú zmluvy s Gazpromom

NETKY.SK • 2 Október 2013, 13:49 • 2 min
Dodávky plynu na Ukrajinu komplikujú zmluvy s Gazpromom

BRATISLAVA - Zorganizovať reverzné toky plynu z Európy na Ukrajinu bez zohľadnenia postavenia ruského Gazpromu je zložité. Vyhlásil to námestník ukrajinského ministerstva energetiky a uhoľného priemyslu Andrej Bondarenko.

slovakia

left justify in out

"Tak ako my, aj slovenský prepravca plynu, má kontrakt s Gazpromom. Preto je stále zložité hovoriť v prípade Slovenska o implementácii reverzného toku bez toho, aby sme vzali na vedomie postavenie Gazpromu, aj keď tento tok je pre nás najsľubnejší," citovala Bondarenka tlačová agentúra Interfax.

Slovenský prepravca plynu, spoločnosť Eustream, však nevidí dôvod, aby dodatočne rokoval s ruskou firmou Gazprom o projekte reverzného toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu. "Eustream je kompetentným prepravcom zemného plynu a prevádzkovateľom prepravnej siete v Slovenskej republike. Nepotrebujeme dodatočnú dohodu so spoločnosťou Gazprom, práve naopak na ukrajinskej strane je potrebné, aby došlo k dohode medzi ruským zákazníkom a ukrajinským prepravcom," povedal minulý týždeň pre agentúru SITA hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan. 

Podľa Eustreamu je pre realizáciu prepravy v ktoromkoľvek vstupnom, respektíve výstupnom bode a akýmkoľvek smerom potrebná len štandardná výmena údajov medzi spolupracujúcimi operátormi prepravných sietí na oboch stranách hraníc. Slovenský prepravca plynu má záujem na spustení spätného toku plynu na Ukrajinu, ale pod podmienkou, že to musí byť v súlade s európskou energetickou legislatívou. "Tento základný predpoklad sa ukrajinskému partnerovi zatiaľ nedarí splniť," dodal Chuguryan. 

Spoločnosť Ukrtransgaz nie je podľa slovenského prepravcu plynu zatiaľ schopná splniť základný predpoklad pre spustenie reverzného toku na Ukrajinu, ktorým je, zjednodušene povedané, štandardná výmena údajov o preprave. Eustream v súčasnosti disponuje technickou kapacitou reverzného toku na Ukrajinu v objeme viac ako 80 miliónov metrov kubických plynu denne. Momentálne sa však žiadne objemy plynu v reverznom režime zo Slovenska na Ukrajinu neprepravujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona