Dodávky plynu na Slovensko sú zatiaľ bezproblémové

NETKY.SK • 8 Január 2016, 11:47 • 2 min
Dodávky plynu na Slovensko sú zatiaľ bezproblémové

BRATISLAVA - V otázke dodávok zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko sa zatiaľ napĺňajú slová ministra hospodárstva Vazila Hudáka.

slovakia

left justify in out

Ten v rozhovore pre portál vEnergetike.sk koncom vlaňajška uviedol, že najvyšší predstavitelia ruskej spoločnosti Gazprom mu na osobnom stretnutí garantovali plynulé dodávky plynu na Slovensko. Bezproblémové dodávky plynu počas uplynulých sviatkov potvrdil pre portál vEnergetike.sk štátny podnik a najväčší dodávateľ plynu, spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP). "Bez najmenších problémov dostávame plyn aj v súčasnosti," dodal hovorca SPP Michal Holeš.


Slovenskí plynári zatiaľ nedisponujú informáciami o možnom prerušení či krátení dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko. "Informácie o možnom krátení nemáme," podotkol Holeš. SPP je podľa neho schopný aj v prípade úplného zastavenia dodávok plynu z východu dodávať plyn slovenským zákazníkom nepretržite počas 115 dní. "V prípade akejkoľvek zmeny, ale aj v prípade úplného zastavenia dodávok plynu z východu garantujeme, že pohodlie domácností a ekonomika firiem na Slovensku zostanú počas zimy nedotknuté. Oproti minulému roku sme navyše zvýšili energetickú bezpečnosť svojich zákazníkov. Vďaka všetkým našim prípravám pred tohtoročnou sezónou dodáme svojim odberateľom plyn bez akéhokoľvek obmedzenia počas celej zimy," konštatoval Holeš.


V prípade plynovej krízy sa bude SPP, ktorý v súčasnosti eviduje zhruba 1,3 milióna zákazníkov, spoliehať najmä na dodávky plynu zo západu prostredníctvom reverzných tokov s Českou republikou a s Rakúskom a na plyn v zásobníkoch. Z iného ako ruského zdroja vie SPP zabezpečiť viac ako 30 % štandardnej celkovej dennej spotreby plynu.


Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre Európsku úniu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona