Dodávky pitnej vody na Slovensku za posledné desaťročie klesli takmer o 20%

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 10:27 • 2 min
Dodávky pitnej vody na Slovensku za posledné desaťročie klesli takmer o 20%

BRATISLAVA - Dodávky pitnej vody vo vodárenských spoločnostiach na Slovensku medziročne klesajú o 1 až 2 %. Od roku 2005 do konca roku 2014 sa dodávky vody znížili v priemere o 17 %, a to aj napriek budovaniu nových verejných vodovodov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vo svojej správe. Najmenší pokles dodávok vody sa podľa hovorcu regulačného úradu Miroslava Luptáka pri regionálnom porovnaní zaznamenal za uplynulých desať rokov v Bratislave a okolí, ako aj v západoslovenskom regióne.

 

"V ostatných regiónoch sa pokles od roku 2005 pohybuje od 14 do 24 %, s výnimkou Severoslovenských vodární a kanalizácií, ktoré si udržujú rovnakú úroveň dodávky. V ďalších častiach severoslovenského regiónu sa pohybuje pokles od 14 do 18 %. Stredné a východné Slovensko má najväčší pokles, a to okolo 24 %," uviedol ďalej hovorca pre TASR.

 

S nižšou dodávkou pitnej vody sa podľa ÚRSO znižovalo postupne aj množstvo odvádzanej a čistenej odpadovej vody verejnými kanalizáciami, aj keď v menšej miere, len o 6 %. V roku 2012 sa pokles dodávky pitnej vody podľa regulačného úradu zastavil a množstvo odpadovej vody dokonca mierne vzrástlo v dôsledku budovania nových verejných kanalizácii v obciach.

 

"Vodárenské spoločnosti tento stav odôvodňujú šetrením odberateľov v domácnostiach alebo nahradením vlastnými zdrojmi vody, a to aj napriek tomu, že ceny sa už výrazne nemenia. Zmenilo sa aj správanie väčších odberateľov – firiem, ktoré zavádzajú tiež šetriaci režim," dodal ÚRSO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies